"Snijeg je za Ulcinj radost, ali za našu djecu samo hladnoća i mrak"; CEDIS: Nije moglo prije

Zbog kvara na mreži naselje u Ulcinju bez struje u vrijeme sniježnih padavina i niskih temperatura

4611 pregleda 2 komentar(a)
Bez struje na minusu: Naselje Kodre Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Bez struje na minusu: Naselje Kodre Ulcinj, Foto: Samir Adrović

Mještani ulcinjskog naselja Kodre ljuti su na CEDIS jer su proteklog vikenda, u vrijeme sniježnih padavina i temperature ispod nule, neprekidno bez struje bili 24 sata.

U Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu, međutim, kažu da je oštećenje bilo složeno i da je zahtijevalo naporan višečasovni rad.

“Snijeg je za Ulcinj radost, ali za našu djecu samo hladnoća i mrak“, piše u dopisu Kodrana “Vijestima”.

Oni navode da u naselju žive stari, djeca, bolesni i porodice koje su uglavnom korisnici materijalnog obezbjeđenja i koje se griju na struju.

“Zato se ne mogu opravdati za svoje nečinjenje. I ono malo hrane što su ljudi obezbijedili za zimu, propašće. Da li će im CEDIS to nadoknaditi? Da li će iko odgovarati za ovo sad i ono mnogo puta prije“, pitaju se mještani.

Naselje Kodre Ulcinj
Naselje Kodre Ulcinjfoto: Samir Adrović

Navode da je ovo drugi put u posljednih mjesec, da su po 24 sata neprekidno bez struje.

“Nadamo se gospodo iz CEDIS-a da ćete poslati ljude na teren, ali ne samo za isključivanje već i da odrade posao za koji su plaćeni“, ogorčeni su mještani. U CEDIS-u ističu da je u subotu 13. februara, zbog snijega i olujnog vjetra, došlo do ispada dva 10kV dalekovoda “Gač” i “Komunalno”.

“Dalekovod 10 kV ‘Gač’ ostao je bez napajanja zbog kvara u rasklopnom postrojenju BTS 10/0,4 kV ‘Kodre 2’, gdje je izvršena sanacija srednjeg napona, a morao se mijenjati i transformator. Ekipa je intervenisala i na izlaznom” stubu“, piše u odgovoru CEDIS-a na pitanje “Vijesti”.

Navode da je uporedo rađeno i na sanaciji dalekovoda 10 kV “Komunalno”, prilikom čijeg obilaska su uočena i sanirana dva prekinuta užeta, zamijenjena dva izolatora i saniran izlazni stub za trafostanicu 10/0,4 kV “Kodre 1”.

“Zatim je utvrđeno i da je došlo do kvara u TS 10/0,4 kV “Kodre 1”. Ova vrsta oštećenja je složena i zahtijeva vrijeme, tako da je ekipa do kasnih večernjih sati radila na sanaciji, što nažalost nije dalo rezultate. Sanacione aktivnosti su nastavljene narednog dana, kada je kvar otklonjen i stabilizovano napajanje. Planom investicija u trafostanici “Kodre 1” predviđena je zamjena SN bloka“, navode u CEDISU-u.

Na pitanje da li će mještani tog naselja zbog kontinuiranog nestanka struje u trajanju od 24 sata, eventualno biti obeštećeni, u CEDIS-u napominju da je postupanje po odštetnim zahtjevima uređeno Procedurom za sprovođenje postupka po zahtjevima za naknadu štete, koji je eksterno dostupan korisnicima na sajtu CEDIS-a (http://cedis.me/wpcontent/uploads/2017/06/procedura_za_sprovodjenje_postupka_po_zahtjevima_za_naknadu_stete.pdf).

“Shodno proceduri, šteta se definiše kao šteta nastala na električnim uređajima i aparatima u domaćinstvu i na drugoj pokretnoj i nepokretnoj imovini korisnika, a koji su posljedica određenih oštećenja na distributivnoj mreži. Postupak inicira korisnik podnošenjem zahtjeva u utvrđenoj formi, koji je takođe dostupan na našem korporativnom sajtu http://www.cedis.me/wp-content/uploads/2018/09/Zahtjev-za-nakanadu-stete-2018.pdf”, stoji u odgovoru CEDIS-a.

Bonus video: