Vlada: Kina odobrila Crnoj Gori donaciju od 30.000 doza Sinofarmove vakcine

"Istraživanje i razvoj vakcina u Kini bilježe značajan napredak, a započeta je vakcinacija prioritetnih grupa koje su nosioci borbe protiv pandemije"

67255 pregleda 1162 reakcija 129 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je zvanično odobrila Crnoj Gori donaciju od 30.000 doza Sinofarmove vakcine koja uskoro treba da stigne u našu zemlju, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Uprkos ograničenosti kapaciteta proizvodnje vakcina u Kini i globalno, i relativno malom obimu realizovane vakcinacije u ovoj zemlji u odnosu na brojnost njenog stanovništva, Kina je odlučila da, nakon direktnog kontakta od strane naše Vlade, odobri Crnoj Gori navedene količine vakcina. Imajući u vidu spomenutu proizvodnu ograničenost i činjenicu da je više od 40 zemalja zatražilo pristup kineskoj vakcini, sa posebnim zadovoljstvom i zahvalnošću dijelimo sa našom javnošću potvrdu da su kineske vlasti podržale svoje domaće proizvođače da pregovaraju sa našim nadležnim organima o nabavci i da nam odobre navedene količine vakcine, i to u formi donacije", ističe se u saopštenju Vlade.

Oni su dodali da su dva ključna elementa uspjeha Kine u borbi protiv koronavirusa, preduzimanje efikasnih mjera za prevenciju i kontrolu širenja virusa, kao i jačanje međunarodne saradnje, a posebno one u oblasti vakcina.

"Istraživanje i razvoj vakcina u Kini bilježe značajan napredak, a započeta je vakcinacija prioritetnih grupa koje su nosioci borbe protiv pandemije. Pošto svjedočimo veliku potrebu brojnih zemalja svijeta za vakcinom, naročito nas raduje što Kina podržava koncept Zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva i uključuje se u međunarodnu saradnju na različite načine. Kineske kompanije sa partnerima iz više od 10 zemalja sprovode zajedničko istraživanje i razvoj vakcina", poručili su iz Vlade.

Oni su kazali da je Kina uzela učešće u COVAX inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije i obezbijediće 10 miliona doza vakcina ovom mehanizmu.

"Kina, takođe, obezbjeđuje izvoz vakcina u zemlje koje se nalaze u stanju hitne potrebe i koje su odobrile hitnu upotrebu istih. Ovakva situacija potvrđuje najavu kineskog predsjednika Si Đinpinga da će kineska vakcina protiv COVID-19 postati globalni javni proizvod i kineski diprinos osiguranju pristupačnosti i dostupnosti vakcina zemljama u razvoju. Donacija Kine Crnoj Gori i naš međusobni odnos od početka aktuelne pandemije, još jedna je potvrda i znak dodatnog jačanja tradicionalnog prijateljstva naših dviju zemalja i naroda", piše u saopštenju Vlade.

Navodi se i da "ovakav način dobijanja vakcine, takođe, potvrđuje i nepobitan stav crnogorskih vlasti da su direktni bilateralni pregovori države sa proizvođačem, odnosno državom jedini siguran put dobijanja vakcine koji ničim ne smije biti ugrožen".

"Vlada Crne Gore izražava veliku zahvalnost Vladi Kine i njenim državnim liderima i duboko vjeruje da su međunarodna saradnja i solidarnost koje Kina pokazuje jedini put ka uspješnom okončanju pandemije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: