Dokumentarac o Crnoj Gori već vidjelo više od dva miliona gledalaca

"Ugledna njemačka TV stanica SAT 1 dokumentarac o Crnoj Gori emitovala je u okviru popularnog putopisnog serijala "Bez granica: otkrivamo svijet", u kojem predstavlja najatraktivnije destinacije svijeta onako kako ih vidi prosječan turista"
161 pregleda 2 komentar(a)
Bez granica, otkrijmo svijet, Foto: Mišel Bader
Bez granica, otkrijmo svijet, Foto: Mišel Bader
Ažurirano: 18.12.2017. 10:24h

Dokumentarni turistički film "Bez granica – otkrivamo svijet – Crna Gora" koji je snimila ugledna njemačka televizija Sat 1 TV u saradnji s kancelarijom UNDP u Crnoj Gori već je vidjelo više od dva miliona gledalaca u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, saopšteno je danas iz UNDP.

U saopštenju se dodaje da je ovaj film premijerno domaćoj publici prikazan na završnoj večeri "Green Montenegro International Film Festa" 16. decembra, u hotelu "Splendid" u Bečićima.

"Ugledna njemačka TV stanica SAT 1 dokumentarac o Crnoj Gori emitovala je u okviru popularnog putopisnog serijala "Bez granica: otkrivamo svijet", u kojem predstavlja najatraktivnije destinacije svijeta onako kako ih vidi prosječan turista. Film prikazuje Crnu Goru kroz priče sa mještanima različitih crnogorskih predjela, a ideja ekipe SAT 1 bila je da prikaže Crnu Goru iz ugla koji do sada nije bio uobičajen u emisijama ovog tipa. Narator priče o Crnoj Gori u ovom dokumentarcu je Mikael Bader, Njemac koji živi u Baru i bavi se turizmom", navodi se u saopštenju UNDP.

Iz UNDP su rekli da dokumentarac istražuje glavna turistička odredišta, a dodatni značaj cjelokupnog projekta je njegov ekološki karakter.

"UNDP je iz svog ugla, kroz moć filma pokazao šta je odgovorni turizam i šta nastojimo da zaštitimo za buduće generacije. Svojim učešćem u projektu nastojali smo da podstaknemo živu raspravu o odgovornom turizmu, damo podršku razvoju zelenog i angažovanog turizma u kojem svaki turista doprinosi razvoju destinacije koju posjeti", rekli su iz UNDP.

"Nastojali smo da skrenemo pažnju i na bogatu floru i faunu, kulturnu baštinu i istorijsku važnost, te divlju ljepotu predjela i ekološki značaj tih lokacija. Na taj način otvarili smo raspravu o potrebi razvoja istinskog održivog turizma. Zahvalni smo njemačkoj Sat TV 1 što je prepoznala inovativni niskokarbonski crnogorski pristup turizmu i imala sluha da kroz film ispriča taj segment priče - namijenjen povećanju svijesti turista o značaju zaštite naših resursa i važnosti odgovornog turizma’", kazala je menadžerka projekta niskokarbonskog turizma Aleksandra Kiković.

"Film pokazuje Crnu Goru, ne kao uobičajenu turističku atrakciju, već kao atrakciju kroz priče sa ljudima koji je krase podjednako kao i priroda. Sniman je na više lokacija od 18 do 28. maja, istraživanje tema je bilo od 6. do 9. aprila. Ideja ekipe SAT 1 bila je da prikažu Crnu Goru iz uglova koji do sada nisu bili toliko eksploatisani u emisijama ovog tipa", kazao je u novembru "Vijestima" Mikael Bader.

Bonus video: