Ko je patrijarh Porfirije: Vučićev favorit, duhovno čedo Irineja Bulovića

Porfirije je poznat i po tome što je predvodio čistku na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu gdje su predavači govorili o korupciji i zloupotrebama

59208 pregleda 1665 reakcija 143 komentar(a)
Porfirije, Foto: BETAPHOTO
Porfirije, Foto: BETAPHOTO

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić je do sada bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

U javnosti je uoči Sabora bio prepoznat kao prvi favorit predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa kojim je u bliskim odnosima.

Porfirije spada u red mlađih episkopa u SPC, rođen je 22. jula 1961. godine, a nakon osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, diplomirao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu 1986. godine.

Godinu dana ranije, svetovno ime Prvoslav mijenja monaškim Porfirije.

Njegov duhovni otac je Irinej Bulović koji se takođe našao među tri kandidata za patrijarha.

Bio je predsjednik i član Savjeta Republičke radiodifuzne agencije u Srbiji.

U periodu između 2010. i 2011 godine, Porfirije je bio je episkop vojni, a nakon toga i koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

Nova.rs je objavila da po riječima upućenih u zbivanja u SPC, mitropolit Porfirije nema ni tako tvrd stav o nezavisnosti Kosova, kao brojni drugi episkopi, što otvara mogućnost Vučiću da lakše riješi ovo pitanje kroz pregovore sa Prištinom.

Imajući u vidu da je Crkva do sada jasno isticala da za nju jedino prihvatljivo da se Kosovo tretira kao dio Srbije, imenovanje Porifrija moglo bi da znači promjenu kursa i distanciranje SPC od ovog problema.

Porfirije je poznat i po tome što je predvodio čistku na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu gdje su predavači govorili o korupciji i zloupotrebama.

Bonus video: