Porodica Škendija živi u najgorim uslovima u Nikšiću

Me prima nikakvu pomoć, a žive u vlažnoj drvenoj baraci u kojoj promaja duva sa svih strana

3301 pregleda 4 komentar(a)
Atafa Škendije ispred barake, Foto: Svetlana Mandić
Atafa Škendije ispred barake, Foto: Svetlana Mandić

Trudim se da bude dobro u kući, ali ne može, ne ide.

Tim riječima Atafa Škendije iz nikšićkog naselja Gračanica opisuje situaciju u drvenoj sobici koja bi njoj, suprugu i maloljetnoj djeci od dvije i osam godina, trebalo da bude dom.

Ekipa “Vijesti“ ih je posjetila prije nekoliko dana, kada u gradu pod Trebjesom kišobran nije pomagao i zatekla ih u drvenoj baraci u kojoj promaja duva sa svih strana, gdje vlage ne fali, ali zato fali toplote, iako imaju šporet na drva. Na podu mokri tepih kojim je prekriven zemljani pod.

“Svuda mi je voda. Stvarno je katastrofa. Ne znam đe da spavamo, ni đe da stanemo. Nemam drva, ništa nemam u kući, a nikakve pomoći nemamo. Muž ide u kontejnere da nađe nešto, ali nema ništa ni tamo“, kaže Atafa.

U drugom dijelu barake, koji je takođe u izuzetno lošem stanju, žive njen svekar i svekrva. Do prije deset mjeseci, kaže ona, svi su živjeli zajedno, a onda im je svekar dao tu jednu prostoriju da se osamostale.

“Od čega živimo? Od ničega. Muž se trudi da nešto nađe, ali ne ide. Socijalno ne primamo, jer prvo treba da sredim ličnu kartu da bi bilo nešto bolje. Stvarno je ovdje katastrofa. Sve je mokro. Dobro je da se đeca ne razbole“.

Njen svekar dodaje da su uslovi u kojima živi njegov sin sa porodicom, ali i on sa suprugom, nedostojni čovjeka. U takvim uslovima, rekoše, živi i njihov komšija. “Mislim da niko ne živi u ovakvim uslovima kao mi. Ima praznih baraka gdje niko ne živi i gdje bi iz Opštine mogli da nas smjeste. Nadamo se da će nam neko pomoći“, umjesto pozdrava je rekla Atafa, očekujući da se suprug pojavi sa “nešto hrane” jer, kako reče, možda ipak nešto nađe.

Predsjednik NVO “Romsko srce” Ismet Kurti rekao je da su Atafa sa porodicom, i njen svekar, Romi koji vjerovatno žive u najlošijim uslovima u Nikšiću.

“Oni su sigurno najugroženiji. Baraka je drvena, svuda kaplje, duva sa svih strana, a nemaju nikakvih sredstava. Mi smo nedavno podijelili po paket osnovnih životnih namirnica i po metar drva za deset romskih porodica, među kojima su i oni. Iskreno se nadam da će i njima uspjeti da se obezbijedi pristojan krov nad glavom”, kazao je Kurti.

Bonus video: