Opština Budva traži da se poništi jemstvo od 66 miliona

Koncern WTE/EVN je napustio postrojenje za tretman otpadnih voda krajem januara 2020, a na adresu Opštine dostavio i garanciju koja ne postoji u arhivi lokalne uprave, niti je na nju data saglasnost

29674 pregleda 14 komentar(a)
Ulaz u postrojenje koje su Njemci napustili, Foto: Vuk Lajović
Ulaz u postrojenje koje su Njemci napustili, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva traži od Privrednog suda da proglasi ništavom jemstvo/garanciju, koju je prije 11 godina zaključio tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača sa njemačkom kompanijom “WTE otpadne” vode, vrijednu 66 miliona eura.

Kako ključni dokaz da se radi o ništavom pravnom poslu, kako je “Vijestima potvrđeno, na glavnoj raspravi pred podgopričkim sudom prošle sedmice, pravni zastupnik Opštine Budva, advokat Vladan Bojić naveo je da je riječ o koruptivnom poslu, jer je zakonski zastupnik njemačke kompanije priznao pred Specijalnim državnim tužilaštvom da je učestvovao u korupciji, davanju mita od tri miliona eura osobama koje su učestvovale u zaključenju ugovora.

I dok se pred Privrednim sudom vodi pravna bitka da se ospori sumnjiva ganarcija za koju ne postoji skupštinska odluka Budve, pred Arbitražnim sudom u Parizu, odjeljenju u Frankfurtu, “WTE Wassertechnik GmbH” iz Esena, čija je ćerka firma “WTE otpadne vode“ gradila postrojenjenje za tretman otpadnih voda u naselju Vještice, pokrenula je postupak za naplatu 64.592.738 eura po ugovoru o jemstvu koji je zaključen između te njemačka kompanije i tadašnjeg gradonačelnika Kuljače, koji je u međuvremenu preminuo.

Kuljača je odmah nakon optužbi demantovao da je potpisao spornu garanciju i tada saopštio da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju.

Bojić je Privrednom sudu dostavio sporazume o priznanju krivice koje su članovi budvanske kriminalne grupe i predstavnik njemačke kompanije zaključili sa SDT- om, a potvrdio Viši sud. On je naglasio da nije riječ ni o kakvoj garanciji, već da je riječ o Ugovoru o jemstvu.

Za “WTE otpadne vode”, kako je njihov pravni zastupnik istakao na ročištu, optužbe Opštine nijesu utemeljena, jer ta firma nije zaključila garanciju, već kompanija WTE iz Esena, pa smatraju da je Privredni sud nenadležan da odlučuje, jer se na garanciju primjenjuje njemačko pravo i nadležna je međunarodna arbitraža sa sjedištem u Frankfurtu.

"Garancija je zaključena na zakonit način“ tvrde zastupnici WTE. Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević je još krajem februrara prošle godine podnio Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg predsjednika opštine Rajka Kuljače i drugih osoba, čiji identitete treba utvrditi zbog potpisivanje sumnjive garancije od 66 miliona eura njemačkoj kompaniji WTE za postrojenje za tretman otpadnih voda. Carević je od tima Milivoja Katnića tražio da se utvrdi ko su sve osobe koje su sa Kuljačom dogovorile milionsku garanciju, ne isključujući mogućnost da je imao pomagače i sa državnih, a ne samo lokalnih adresa.

Njemačko austrijski koncern WTE/EVN je napustio postrojenje za tretman otpadnih voda krajem januara 2020, dva mjeseca prije protokolom predviđenog roka, te aktivirao državnu garanciju Vlade od 29,3 miliona eura, a na adresu Opštine dostavio i garanciju od 66 miliona eura, koja ne postoji u arhivi lokalne uprave, niti su na nju Skupština opštine, kao ni Ministarstvo finansija dali saglasnost.

SDT je odbacilo kriviču prijavu protiv Kuljače zbog smrti.

Ministarsrtvo finansija Vlade Duška Markovića, preko Privrednog suda uoči političke smjene vlasti u Budvi, krajem maja blokiralo je račun Opštine Budva, donošenjem privremene mjere zabrane raspolaganja novcem, te da se obaveže lokalna uprava da isplati 29,3 miliona eura isplaćene državne garancije. Uslijedila je nasilna smjena vlasti u Budvi, a i pored činjenice da je zastupnik Opštine Vladan Bojić još početkom juna dao prigovor, uz tvrdnju da Privredni sud nije bio nadležan, tek nakon četiri mjeseca sud priznaje da je bio nenadležan da odlučuje.

Bivši gradonačelnik Dragan Krapović je u više navrata isticao da Privredni sud nije bio nadležan da donese privremenu mjeru i pozivao predsjednika suda Blaža Jovanića da ukine rješenje, ocjenjujući postupak suda politički motivisanim.

Bonus video: