Predsjednici bokeljskih opština razgovarali sa ministrom mitrovićem

Vlada uvodi više reda u urbanizam

To je najavio ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović na jučerašnjem sastanku sa predsjednicima bokeljskih opština Željkom Komnenovićem (Tivat), Vladimirom Jokićem (Kotor), Stevanom Katićem (Herceg Novi) i Markom Carevićem (Budva)

5833 pregleda 11 komentar(a)
Susret ministra sa predsjednicima bokeljskih opština, Foto: Opština Tivat
Susret ministra sa predsjednicima bokeljskih opština, Foto: Opština Tivat

Vlada će uskoro osnovati Zavod za prostorno planiranje i urbanizam i na taj način država će staviti pod kontrolu tu oblast.

To je najavio ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović na jučerašnjem sastanku sa predsjednicima bokeljskih opština Željkom Komnenovićem (Tivat), Vladimirom Jokićem (Kotor), Stevanom Katićem (Herceg Novi) i Markom Carevićem (Budva).

"Jedan od naših najvažnijih problema je ekologija. Iz tog razloga ekologija je u imenu novog Ministarstva. Imamo problem sa svim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda i moramo ga riješiti. Veliki je problem čvrstog otpada. Ako hoćemo da razvijamo industriju, moramo da razmišjamo o ‘cirkularnoj industriji’ koja iza sebe nema otpada", kazao je Mitrović.

Kako je saopšteno iz Opštine Tivat, koja ja je bila inicijator sastanka, na stolu su se našle teme poput rada preduzeća "Vodacom", rada postojećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, prostorno planiranje, procedura legalizacije i upravljanje pojasom morskog dobra.

"Ja nemam iluziju da sve možemo riješiti jednim sastankom", naglasio je Komnenović, izražavajući nadu da će jedna od tematskih sjednica Vlade biti održana u Boki, kako bi se na licu mjesta ukazalo na sve poteškoće sa kojima se suočavaju bokeljske opštine.

Poslje duže vremena imamo dobru saradnju sa Vladom, za razliku od prethodnog perioda kada je Herceg Novi bio daleki ‘ostrvski’ grad, do kojeg je teško doći, sa lošim putevima”, rekao je Katić naglašavajući da su četiri bokeljska grada najznačajnija, imajući u vidu njihov veliki doprinos budžetu države

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić je sastanak ocijenio kao "novi kvalitet u društvenom životu Crne Gore".

"Problemi Kotora mučili su i međunarodnu zajednicu i cijeli UNESCO komitet. Vjerujem da smo danas korak bliže očuvanju prostora", kazao je Jokić.

"Raduje me da u direktnoj komunikaciji možemo razgovarati bez primjesa politike. Dosta kasnimo, vrijeme teče i moramo raditi brzo i kvalitetno, suštinski rješavati probleme. Dolazim iz privrednog sektora i mislim da ne treba oklijevati, treba napraviti strategiju i vrijedno raditi", ", naveo je predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

On je, kako se navodi, ukazao na mnoštvo problema u Budvi i rekao da ne želi da bude pesimista, ali da je realan pristup problemima temelj i baza njihovog kvalitetnog rješavanja.

Preporučujemo za Vas