Prekomjerna gradnja izazvala rušenje

Na sastanku je poručeno da je potrebno sprovesti niz hitnih mjera kako bi se spriječila eventualna dalja degradacija kulturnog nasljeđa koje je integralni dio u Starom gradu u Ulcinju

6756 pregleda 4 komentar(a)
Obrušeni zid u Starom gradu, Foto: Privatna arhiva
Obrušeni zid u Starom gradu, Foto: Privatna arhiva

Obrušavanje dijela zidina u Starom gradu u Ulcinju nastao je, najvećim dijelom, zbog prekomjerne urbanizacije Starog grada i intervencija u prostoru koje nijesu u skladu sa postulatima zaštite kulturnog nasljeđa.

To je zaključeno na sastanku posvećenom utvrđivanju stanja i dogovoru o daljim aktivnostima koje je potrebno sprovesti, kako bi se saniralo stanje zidina Starog grada.

Sastanak je, kako se navodi iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, organizovala Nacionalna komisija za UNESCO koja djeluje u sklopu Ministarstva, a njemu su, osim državnog sekretara Ministarstva Miroslava Anđelića, prisustvovali i čelni ljudi opštine Ulcinj, Uprave za kulturnu baštinu, Centra za konverzaciju i arheologiju, kao i predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Univerziteta Crne Gore, i stručnjaci iz nacionalnih i lokalnih institucija kulture.

"Ministarstvo je odmah pokrenulo inicijativu utvrđivanja stanja, sanacije i sprečavanja procesa daljeg odronjavanja zidina Starog grada u Ulcinju. Zato je u saradnji sa Opštinom Ulcinj dogovoreno formiranje Кomisije za zaštitu zidina. U sklopu nje biće sprovedene intenzivne aktivnosti kako bismo zaštitili jednu od najstarijih arhitektonsko-urbanističkih cjelina na Jadranu a koja je sada u zapuštenom stanju", kazao je državni sekretar Anđelić.

Na sastanku je poručeno da je potrebno sprovesti niz hitnih mjera kako bi se spriječila eventualna dalja degradacija kulturnog nasljeđa koje je integralni dio ovog prostora.

Bonus video: