Štićenik doma u Risnu primio prvu vakcinu u Crnoj Gori

Epidemiolog Dragan Laušević kazao je da će sljedeća institucija u kojoj će biti vakcinacija Dom starih u Pljevljima

65651 pregleda 1590 reakcija 82 komentar(a)
Foto: IJZCG
Foto: IJZCG
Ažurirano: 20.02.2021. 18:31h

Štićenik Doma za stare "Grabovac" u Risnu, šezdesetšestogodišnji Vladimir Žderić, primio je prvu dozu vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, ekipe Instituta i Doma zdravlja Kotor su potom prvu dozu vakcinu dale i ljekarima doma - dr Nikoli Popoviću i dr Damiru Adroviću.

"Najbitnija faza u borbi protiv pandemije kreće", naveli su iz Instituta na Tviteru.

„Sad sam istorijska ličnost, dobar je osjećaj, nisam imao dilemu kad je u pitanju vakcinacija. Dosta mi znači što sam primio vakcinu, pogotovo ako to pomogne i drugima. Mislim da građani ne bi trebalo da se plaše vakcine, jer je to šansa da se iskorijeni virus“, rekao je Žderić, koji je već četiri godine korisnik Doma starih Grabovac.

Doktor u Domu starih u Risnu, Nikola Popović, koji je takođe među prvim vakcinisanim, kazao je da su u srećni i ponosni što je vakcinacija u Crnoj Gori započela u toj ustanovi.

„Danas će biti vakcinisano 79 korisnika i zaposlenih u našoj ustanovi i mislimo da je ovo početak uspješne borbe sa ovim virusom i da ćemo konačno izaći iz karantinske situacije u kojoj smo skoro godinu.Moja poruka je da je vakcina, osim mjera maske, ruka distanca, jedina šansa da pobijedimo koronu“, rekao je Popović.

Šef medicinske službe u Domu starih u Risnu, doktor Damir Adrović, koji je takođe primio vakcinu, smatra da će se vakcinacija u velikoj mjeri odraziti u budućnosti na zdravlje i život korisnika te ustanove.

„Ne treba se vakcinacije plašiti, to je medicinska intervencija i to je nešto što će ovom društvu omogućiti da zdravije i slobodnije živi“, istakao Adrović, kako prenosi PR Centar.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje prof. dr Dragan Laušević kazao je da vakcinacija u Crnoj Gori teče u skladu sa planom, programom i Strategijom imunizacije, gdje su u prvom krugu predviđene najranjivije grupe - osobe koje su smještene u domovima za stare, štićenici i njihovo osoblje.

„Nadamo se da ćemo uspjeti sa tim da pokrijemo sve one koji su zainteresovani da prime ovu vakcinu i dobar dio zdravstvenih radnika koji rade na prvoj liniji – one koji su u kovid ambulantama, u crvenim zonama u bolnicima, kao i epidemiološke službe“, istakao je Laušević.

Rekao je da je sljedeća institucija u kojoj će biti vakcinacija Dom starih u Pljevljima.

„Kad istekne 14 dana od posljednjeg slučaja, preći ćemo u Dom starih u Bijelom Polju, a prije toga će biti još neki centri u kojima su smještena starija lica u Petrovcu, Danilovgradu...“, naveo je Laušević.

Kazao je da će, kad stignu ostale vakcine, krenuti uobičajeni postupak vakcinacije.

„Građanima ćemo objasniti kako će se prijavljivati za vakcinaciju, gdje će da dolaze, u kom vremenskom terminu. Nadamo se da ćemo to organizovati na način da se bez ikakvih gužvi obezbijedi vakcinacija“, rekao je Laušević.

Pojasnio je da se druga doza vakcina prima nakon 21 dan.

Direktor Doma starih Grabovac u Risnu Srđan Dragomanović kazao je da mu predstavlja izuzetnu čast što je ta ustanova prva u Crnoj Gori u kojoj će štićenici i zaposleni biti vakcinisani.

„Siguran sam da to nije slučajno. To je proizvod i rezultat požrtvovanog rada svih zaposlenih ove ustanove, koji su u dva navrata ušli u krantin zajedno sa korisnicima, bili 93 dana u karantinskom načinu rada. Želio bih da se zahvalim Institutu za javno zdravlje koji je od samog početka sa nama, što sa smjernicama što sa preporukama, što sa zdravstvenom opremom“, naveo je Dragomanović.

Bonus video: