reagovanje

Lovački savez: Lovci istinski i jedini zaštitnici divljači

Lovački savez reagovao nakon što je Aleksandar Perović iz CZIP-a pozvao predsjednika i Upravni odbor tog saveza da podnesu ostavke

9623 pregleda 148 reakcija 50 komentar(a)
Deseta sjednica CIC-a: Cetinje, 2009., Foto: Lovački savez Crne Gore
Deseta sjednica CIC-a: Cetinje, 2009., Foto: Lovački savez Crne Gore

Predsjednik i Upravni odbor Lovačkog saveza Crne Gore za svoj rad odgovaraju Skupštini koja ih je birala, a ne nevladinim organizacijama, udruženjima građana koja "osnivaju pojedinci radi zadovoljavanja određenih ličnih i grupnih interesa i ciljeva sa dva ili pet članova".

To su poručili iz Lovačkog saveza, nakon što je Aleksandar Perović iz Centra za istraživanje i proučavanje ptica (CZIP) u Beranama pozvao predsjednika i članove UO Lovačkog saveza da podnesu ostavke, zbog ubijanja mečke u toj opštini ranije ove sedmice.

"Predsjednika i članove Upravnog odbora, kao i druge organe upravljanja, nacionalne asocijacije lovaca Lovačkog saveza Crne Gore, u koju su uključene članice: lovačka društva, organizacije i javna preduzeća za uzgoj, zaštitu i lov divljači - korisnici lovišta, sa oko 5 hiljada lovaca, punopravnog člana međunarodnih organizacija: CIC-a (Svjetskog savjeta za očuvanje prirode i lov divljači) i FACE (Federacije nacionalnih asocijacija lovaca Evropske Unije), bira i opoziva najviši organ upravljanja, Skupština Lovačkog saveza Crne Gore, koja se sastoji od opunomoćenih predstavnika članica Saveza. Predsjednik i Upravni odbor Lovačkog saveza Crne Gore za svoj rad odgovaraju Skupštini koja ih je birala, a ne nikako Nevladinim organizacijama, udruženjima građana koja osnivaju pojedinci radi zadovoljavanja određenih ličnih i grupnih interesa i ciljeva sa 2 ili 5 članova, kojim pripada i Aleksandar Perović", navodi se u saopštenju.

Kazali su da o uspjesima Lovačkog saveza predvođenog aktuelnim rukovodstvom najbolje govore priznanja za održivi razvoj divljači i prirode, kao i razvoj lovstva.

"Umjesto zahvalnosti na pomoći Lovačkom savezu Crne Gore i lovcima, koja mu je ranijih godina pružena prilikom provođenja nekih njegovih projekata, od kojih njegova NVO, vjerujemo, ima velike prihode, on, u svojoj zaboravnosti i teatralnosti, neargumentovano napada rukovodstvo Lovačkog savez Crne Gore tražeći njihovu ostavku. Dobra djela neki ljudi kao što je on, brzo zaborave, ali neka mu je na čast. Predugačko i preširoko bi bilo pisati o uspjesima u rada Lovačkog saveza Crne Gore predvođenog ovim rukovodstvom čiju ostavku traži Perović. Neka umjesto toga govore mnogobrojna domaća i međunarodna priznanja dobijena za održivi razvoj divljači i prirode i razvoj lovstva. Želimo na kraju istaći da tražeći zabranu lova kao kulturno-istoriskog naslijeđa građana Crne Gore, Perović i njemu slični iz ovih NVO, ujedinjuju još više lovce, kao istinske i jedine zaštitnike i uzgajivače divljači, u nastojanju da se odupru nepravdi koju im oni, iz samo njima znanih razloga, žele nanijeti", zaključili su iz Lovačkog saveza.