premijer i predsjednik skupštine posjetili eparhiju budimljansko-nikšićku

Joanikije sa Krivokapićem i Bečićem: Godina velikih događaja i promjena

"Nažalost, do sada, nemajući skoro nikakvog kontakta sa prethodnim vlastima, doživljavajući opstrukciju u svim našim nastojanjima da ostvarimo kontakt i uradimo nešto dobro, došli smo u situaciju, ne želeći da se suprostavljamo državi, da je ovaj hram prilično zapušten, odnosno treba mu naša naročita pažnja", rekao je Joanikije

23381 pregleda 107 reakcija 74 komentar(a)
Bečić, Joanikije i Krivokapić, Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka
Bečić, Joanikije i Krivokapić, Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka

Navršava se malo više od 120 godina istorije ovog hrama, a ove godine proslavljamo 350 godina od prestavljenja Svetog Vasilija Ostroškog, pa je ovo godina velikog jubileja, velikih događaja i promjena, ako Bog da, u gradu Nikšiću, promjena na bolje, saopštio je episkop budimljansko-nikšićki i asministrator Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Joanikije.

Kako je objavljeno na saju Eparhije budimljansko-nikšićke, Joanikije je danas primio premijera Zdravka Krivokapića i predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića prilikom njihove posjete Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

"Samo te promjene želimo, znamo da mogu biti i drugačije, ali mi uvijek želimo i trudimo se da sve što radimo bude na bolje. Nadamo se da ćemo u ovoj godini obratiti pažnju i na ovaj sveti hram, koji ima takvu uzvišenost i ljepotu, ali, već, je malo i oronuo. Nažalost, do sada, nemajući skoro nikakvog kontakta sa prethodnim vlastima, doživljavajući opstrukciju u svim našim nastojanjima da ostvarimo kontakt i uradimo nešto dobro, došli smo u situaciju, ne želeći da se suprostavljamo državi, da je ovaj hram prilično zapušten, odnosno treba mu naša naročita pažnja. Cio ovaj komleks zahtijeva veliku obnovu i to je simbol onoga što treba našem narodu, a treba nam i duhovna i materijalna obnova, treba nam obnova povjerenja, obnova dijaloga, obnova u svakom pogledu“, istakao je Joanikije tokom susreta sa Krivokapićem i Bečićem u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

On je kako se navodi na sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke "izrazio nadu da će današnja posjeta Nikšiću, ovom hramu i Episkopiji biti dobar znak za preporod Nikšića, za uspjeh vlasti Crne Gore u svemu što dobro čini i planira".

Krivokapić je izrazio naročito zadovoljstvo što se, kako je kazao, nalazi u hramu njegovog djetinjstva i mladosti, koji je tada posjećivao.

Ovaj hram nastao je kao potreba kralja Nikole da iskaže svom narodu ono što je najvažnije, da u blizini njegovo dvorca nikne ovaj velelepni hram. Ako je on kao vladar imao takav odnos, kako drugi vladari posle njega da imaju drugačiji. Ovaj hram je, koliko se dobro sjećam, imao kratku restauraciju kada je dolazio Sveti Patrijarh Pavle i hodio Nikšićem i, na neki način, svojim stopama dodatno osveštao ovaj hram. Ovo je prilika da mi, kao Vlada preispitamo sve mogućnosti i zajedno sa Eparhijom budimljansko-nikšićkom nađemo najbolji način da sačuvamo i ukrasimo ovaj Hram. Ovo je jedan od rijetkih hramova koji u zadnje vrijeme nije freskopisan. Nikšić to zaslužuje, a ovaj Hram posebno, tako da vladika s pravom danas podsjeća kakve sve obaveze treba da imamo. Nadam se da će u periodu trajanja ove Vlade mnogo štošta što se tiče konzervacije i freskopisanja biti završeno", kazao je Krivokapić.

Bečić je rekao da mu je posebna radost što se nalazi u hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

"Posebna je radost kad god se nalazim na ovom svetom mjestu, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog, jer je, upravo, on jedan od svetaca koji nas je učinio kojim putevima treba da hodimo, a ti putevi su oni koji danas i mi promovišemo. To su putevi bratske sloge, ljubavi, mira i zajedništva među ljudima. Učio nas je i danas sabira ljude, ne gleda na boju kože, ni na vjeru, ni na naciju. To je naša sveta dužnost, naša zajednička sveta misija i hvala Vam što nam u tome pomažete", kazao je Bečić.

On je ocijenio da duvaju neki pozitivni vjetrovi, te da i februarsko sunce u Nikšiću, šalje optimističnu poruku u susret svemu što Nikšić i Crnu Goru čeka u nastupajućim danima, mjesecima, godinama.

"Ova borba za pravdu, borba za istinu, borba za svakog čovjeka u Crnoj Gori je nešto što traje i što će trajati. Tu smo da se zajednički borimo, i uvijek, i na svakom mjestu, ističem posebno civilizovan, otmen doprinos, koji je sveštenstvo i monaštvo, ovdje, u Nikšiću, dalo u protekloj, teškoj, neizvjesnoj, turbulentnoj godini kada ste bili prinuđeni da se borite za svoja prava. Ta pitanja su riješena, ta pitanja su iza nas, ta pitanja je Skupština Crne Gore riješila takođe na civilizovan način, poštujući ono što je pravo, što je volja građana i čini mi se da smo sada stvorili osnove da imamo zdrav i Ustavom definisan odnos između države, crkava i vjerskih zajednica. Ako se toga držimo, a ciljevi su nam isti – da svakom čovjeku u Crnoj Gori bude bolje, da je što više ljubavi, zajedništva, bratske sloge, onda mi nikada ne možemo imati nesuglasica i prepreka", poručio je Bečić.

Preporučujemo za Vas