Mještani Botuna protestovali: Poručili nadležnima da ne žele gradnju kolektora u blizini svojih domova

Ugovor za izgradnju primarnog kolektora u okviru sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici potpisan je prije godinu dana, kada je počela i zvanična realizacija

4176 pregleda 1 komentar(a)
Jučerašnja protestna šetnja u Botunu, Foto: Tina Popović
Jučerašnja protestna šetnja u Botunu, Foto: Tina Popović

Mještani Botuna, koje su podržali i stanovnici drugih naselja Gradske opštine Golubovci, juče su protestnom šetnjom još jednom poručili nadležnima u Glavnom gradu da ne žele gradnju kolektora u blizini svojih domova.

Prema riječima mještana, više godina upozoravaju gradsku administraciju u vezi sa postrojenjem za pročišćavanje otpadnih voda u Botunu.

“Ali, oni ne odustaju od svojih planova. Nijesmo ništa uspjeli dogovoriti ni tokom nedavnog susreta sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem. Zato smo odlučili da mirno izrazimo i nezadovoljstvo i zabrinutost što i pored svih naših objašnjenja i upozorenja ne odustaju od gradnje kolektora u Botunu“.

Ugovor za izgradnju primarnog kolektora u okviru sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici potpisan je prije godinu dana, kada je počela i zvanična realizacija.

“U pitanju je projekat vijeka za Glavni grad, projekat uzgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, procijenjene vrijednosti preko 50 miliona eura. Sa ovim projektom Podgorica dobija osnovne pretpostavke za razvoj u narednih pedeset godina”, kazao je tada gradonačelnik Ivan Vuković.

Ukupna dužina primarnog kolektora koji će povezati postojeće i buduće postrojenje iznosi 5,5 km. Vrijednost radova u trajanju 12 mjeseci je 6,6 miliona eura.

Vuković je tada rekao da će se kolektor protezati duž ulice 8. marta na Zabjelu, preko naselja Dahna, Dajbabe, sve do lokacije u blizini Kombinata aluminijuma, gdje će se nalaziti buduće postrojenje.

“Ovo je najznačajniji infrastrukturni projekat koji je ikad realizovan u našem gradu i mi smo kao gradska uprava izuzetno ponosni što smo dio ove priče i hvala svima, kako u gradskoj upravi, tako i našem preduzeću Vodovod i kanalizacija, kompaniji “Fichtner” koja je sjajan partner u ovom poslu i kompaniji Bemax za koju sam siguran da će svoj dio posla, kao i uvijek odraditi kako treba”, rekao je Vuković tada.

Bonus video: