KOR: Krivokapić i Bojanić da skinu oznaku tajnosti sa projekta autoputa Bar-Boljare

Iz Koalicije su kazali da su u saznanju, a i da piše u izvještaju UNESCO misije, "da je na dionici ukrštanja rijeke Tare sa autoputem, prilikom projektovanja i procjene uticaja na životnu sredinu, došlo do nedopustivih propusta, što je rezultiralo "zarobljavanjem" rijeke u usko i duboko betonsko korito"

3957 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija (logo), Foto: Facebook
Ilustracija (logo), Foto: Facebook

Koalicija za održivi razvoj (KOR) zahtijeva od Vlade Crne Gore, odnosno premijera Zdravka Krivokapića i ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, da pod hitno skinu oznaku tajnosti sa projekata i ugovora koji se tiču izgradnje auto-puta Bar-Boljare, jer svaki dan odlaganja ugrožava rijeku Taru i njen UNESKO status, naveli su iz te nevladine organizacije (NVO).

Oni su dodali da "ta i dalje tajna dokumenta omogućavaju izvođaču radova i podizvođačima da uništavaju "suzu Evrope", zarobljavajući je u betonsko korito".

"Skidanje oznake tajnosti nužno je i kako bi se što prije pristupilo sanaciji i revitalizaciji korita Tare. Zato pozivamo premijera, da u saradnji sa ministrima kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem i ekologije Ratkom Mitrovićem, bez odlaganja krene u spašavanje rijeke Tare, na način što će u komunikaciji sa UNESKO naći najbolje rješenje za revitalizaciju korita", kazali su iz KOR.

Aktuelno i alternativno rješenje za korito Tare
Aktuelno i alternativno rješenje za korito Tarefoto: KOR

Oni su rekli da su u saznanju, a i da piše u izvještaju UNESKO misije, "da je na dionici ukrštanja rijeke Tare sa autoputem (petlja Mateševo), prilikom projektovanja i procjene uticaja na životnu sredinu, došlo do nedopustivih propusta, što je rezultiralo "zarobljavanjem" rijeke u usko i duboko betonsko korito"

Objasnili su da je to sa ekološkog (hidrološkog) aspekta pogrešno rješenje, te da se od istih u Evropi odustalo davnih 70-ih godina.

Oni su insistirali da to učini i Vlada Crne Gore i da time doprinese očuvanju rijeke Tare, Nacionalnog parka Durmitor na UNESKO listi Svjetske baštine.

"Upozoravamo Vladu, cjelokupnu crnogorsku javnost i sve ljubitelje Suze Evrope da je postojećim projektom Tara (rijeka širokog i plitkog korita) izmještena i preusmjerena u usko i duboko betonsko korito, što je u većoj mjeri dovelo do ekocida velikih razmjera", saopštili su iz KOR.

Bonus video: