Lovačka organizacija PG: Uvođenje moratorijuma na lov u roku od pet godina je pucanj u prazno

"Lovačkim organizacijama treba pomoći da se bolje organizuju, da pojačaju lovočuvarsku službu, da se pomognu u tehničkim sredstvima i sredstvima prevoza, da lovočuvari imaju puni motiv da rade pošteno i principijelno na zaštiti naših prirodnih dobara"

6121 pregleda 29 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Lovačka organizacija Podgorica osudila je ubistvo mečke, koje se desilo prije neki dan u beranskom selu Rovca, jer se, očito radi, o krivolovu i odstrelu trajno zaštićene divljači u Crnoj Gori, kazali su iz te organizacije.

"Ono što ohrabruje, a što se zna u široj javnosti, da je dio beranskih lovaca otkrio ubijenu divljač, alarmirao nadležne službe kako bi se krivci priveli pravdi. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su brzom i efikasnom akcijom priveli osumljičene za ovo krivično dijelo", saopštili su iz Lovačke organizacije Podgorica.

Smatraju da lov nije svirepo i masovno ubijanje divljači, već zaštita, briga o divljači (uzgoj) pa tek onda odstrel i to u okviru zakona i pravilnika.

Oni su ocijenili da je pokretanje inicijative nekih nevladinih organizacija za "uvođenje moratorijuma na lovstvo u roku od pet godina“ kontradiktorno, te da "ne rješava problem i predstavlja popriličan pucanj u prazno".

"Lovačkim organizacijama treba pomoći da se bolje organizuju, da pojačaju lovočuvarsku službu, da se pomognu u tehničkim sredstvima i sredstvima prevoza, da lovočuvari imaju puni motiv da rade pošteno i principijelno na zaštiti naših prirodnih dobara. Samo na taj način rješavamo problem krivolova a ne nikako uvođenje "moratorijuma". Lovstvo bi značajno stagniralo a divljač ne bi imao ko da štiti, postoji u svijetu jasan stav da je najgore stanje u područjima gdje nema uređenog lova", naveli su u svom saopštenju.

Podsjetili su da su oni u novembru prošle godine imali sličan problem zbog odstrela mečke u kanjonu Male Rijeke.

"Oni koji su počinili to monstruozno dijelo su identifikovani jer ih je pratio lovočuvar, pokrenuti su postupci i očekujemo reakciju državnih organa. Znači Lovačka organizacija treba da reaguje na krivolov, da po mogućnosti identifikuje počinioce ali je dalja procedura na primjeni zakona, na državnim organima", mišljenja su iz Lovačke organizacije Podgorica.

Bonus video: