Preminuo Ivo Begović

Begović je zahvaljujući svojim poslovnim kontaktima u Hrvatskoj, uspio da 2002. dovede prvi kruzer u Kotor

10724 pregleda 77 reakcija 4 komentar(a)
Begović, Foto: Siniša Luković
Begović, Foto: Siniša Luković

Koronavirus koji ovih dana bukti po Crnoj Gori odnio je brojne živote, a među onima koji su izgubili borbu sa tom opakom bolešću je i jedan od najuglednijih bokeljskih pomorskih privrednika- Ivo Begović, suosnivač, suvlasnik i generalni menadžer pomorske agencije "Boka Adriatic" iz Bijele.

Ivo Begović (61) rođen je 1960. u Herceg Novom, a završio je Pomorski fakultet u Kotoru. Karijeru je započeo krajem osamdesetih godina prošlog vijeka u čuvenoj velikoj jugoslovenskoj pomorskoj agenciji "Jadroagent" iz Rijeke u njihovim poslovnim jedinicama u Baru i Bijeloj, da bi 1999., odmah po završetku NATO bombardovanja bivše SRJ, zajedno sa kapetanom duge plovidbe Tonijem Markovićem iz Tivta, Begović osnovao novu pomorsku agenciju "Boka Adriatic" u Bijeloj.

Posao započet u agentiranju trgovačkih brodova koji su dolazili na remont u Jadransko brodogradilište Bijela i teretnih brodova koji su vršili trgovačke operacije u lukama Bar i Zelenika, ubrzo se pod Begovićevim i Markovićevim vođstvom širio, pa su njih dvojica bili među pionirima koji su se založili za razvoj, tada potpuno nove, kruzing djelatnosti u Boki Kotoreskoj i doprinijeli pozicioniranju Kotora kao jedne od najprometnijih i najznačajnijih kruzing destinacija na Mediteranu.

Tako je Begović, zahvaljujući svojim poslovnim kontaktima u Hrvatskoj, uspio da 2002. dovede prvi kruzer u Kotor – brod "Dalmacija" riječke "Jadrolinije", da bi već naredne godine u luku podno zidina Starog grada, doveo i prve veće strane megakruzere i to brodove "Costa Tropicale" i "Costa Classica", čuvene italijanske kompanije "Costa Cruises", koja je dio najveće svjetske kruzing korporacije-američkog "Carnivala".

Zahvaljujujući Begovićevom vizionarstvu i naporima koje je "Boka Adriatic" uložila, narednih godina broj kompanija čiji kruzeri redovno dolaze u Boku i Kotor stalno je rastao, a ovdje dolazi sve više brodova renomiranih firmi poput Silver Sea Cruises, Ponant, Princess Cruises, Azamara, Royal Caribbean Cruise Line, Celebrity Cruises, TUI Cruises, te kruzing postaje jedan od najbrže rastućih segmenata ukupne crnogorske turističke privrede uopšte.

Ivo Begović i "Boka Adriatic" bili su početkom dvijehiljaditih i pioniri u još jednom vrlo izazovnom segmentu pomorske agenture u Crnoj Gori – agenturi stranih ratnih brodova koji su počeli u sve većem broju da dolaze zahvaljujući političkim promjenama u SRJ.

Tako je pod rukovodstvom Begovića i Markovića 2003. u Baru besprekorno obavljen za tada preovlađujuće okolnosti, veoma izazovan dolazak prvog NATO ratnog broda koji je nakoh bombardovanja 1999. došao u SRJ – američkog raketnog razarača USS "Gonzales" DDG-66.

Od tada do danas agencija dvojice bokeljskih pomorskih preduzetnika radila je bukvalno sve posjete ratnih brodova RM SAD koji su dolazili u Crnu Goru, uključujući i dolazak pravog stranog ratnog broda u našu državu nakon obnove njene nezavisnoti – američke raketne krstarice USS "Anzio" CG-68 u oktobru 2006. u Tivat, kao i agenturu ratnih brodova većine ostalih NATO članica čije su Mornarice posjećivale Crnu Goru – Velike Britanije, Španije, Grčke, Turske i Italije, uključujući tu i najizazovniju operaciju do sada – višednevnu posjetu Tivtu italijanskog nosača aviona "Cavour" u novembru 2014.

Ivo Begović je 2016. bio i jedan od osnivača Udruženja pomorskih agenata Crne Gore iz Kotora i bio je prvi predsjednik te asocijacije, aktivno je učestvovao u radu Privredne komore Crne Gore u odboru za pomorsku privredu i davao je veliki stručni doprinos prilikom izrade nove pomorske-pravne regulative u Crnoj Gori.

Ostaće zapamćen i po veoma plodnoj i uspješnoj saradnji koju je kao menadžer "Boka Adriatica" imao sa Udruženjem pomorskih kapetana trgovačke mornarice iz Kotora, drugim strukovnim udruženjima iz pomorske branše, kao i sa Pomorskim fakultetom u Kotoru, te kao podržavalac i sponzor brojnih stručnih, kulturnih i sportskih manifestacija u Boki Kotorskoj.

Bonus video: