Nikšić: Brojni zahtjevi za privremene objekte

Usvajanjem Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata pristupilo se izradi programa privremenih objekata koji je u Nikšiću donesen 2019. godine na period važenja od pet godina

921 pregleda 0 komentar(a)
Sa javne rasprave, Foto: Svetlana Mandić
Sa javne rasprave, Foto: Svetlana Mandić

Javna rasprava povodom izmjena i dopuna Programa privremenih objekata izazvala je veliko interesovanje Nikšićana pa je, zbog poštovanja epidemioloških mjera, morala da traje dva dana. Prema riječima sekretarke Sekretarijata za uređenje poslova i zaštitu životne sredine Gorice Fatić, podnijeta su im 82 zahtijeva za privremene objekte, s tim što ima slučajeva da je jedna osoba podnijela zahtjev za više lokacija.

“Svi zainteresovani sugrađani su putem upitnika označili lokaciju za koju smatraju da bi mogli da postave privremeni objekat. Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata privremeni objekti ne mogu da budu postavljeni tamo gdje postoji planski dokument, a sve izabrane lokacije u suštini se nalaze na opštinskom zemljištu, mada treba napomenuti da, i ako se nalaze na privatnom zemljištu, neophodno je da zadovoljavaju urbanističko-tehničke uslove“, objasnila je Fatić.

Kako je kazala, komisija je obišla svaku lokaciju, fotografisala je, i sve koje ispunjavaju urbanističko-tehničke parametre, uključujući i saobraćajne uslove, unijeli u šemu koja će biti proslijeđena Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja i urbanizma. Za one lokacije koje se nalaze blizu državnih puteva, obratiće se Direkciji za saobraćaj.

“Ovo mogu da budu samo puste želje, ako nadležno ministarstvo uskrati neke lokacije”, kazala je Fatić.

Usvajanjem Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata pristupilo se izradi programa privremenih objekata koji je u Nikšiću donesen 2019. godine na period važenja od pet godina. Kako je kazala sekretarke Sekretarijata za uređenje poslova i zaštitu životne sredine, Opština Nikšić je, uz kolašinsku, jedina koja je pomenuti program donijela.

“Velika podgorička opština je tek krajem prošle godine donijela program. Međutim, sada se ukazala potreba za izmjenama i dopunama usvojenog programa i one su bile izložene javnom pozivu mjesecdana. Drago nam je što je interesovanje veliko, jer radi se o životnim temama“, kazala je Fatić.

Bonus video: