Mještani Ulotine u borbi protiv koncesionara: Sijeku šume, ali i naše živote

Mještani su stajali ispred mašina, blokirali puteve vozilima i tijelima, zvali šumske inspektore, slali dopise Delegaciji Evropske unije u Podgorici i Kancelariji OEBS-a u Crnoj Gori, a kada ništa nije pomoglo i “otimali” radnike preduzeća dok koncesionar ne dođe na pregovore
305 pregleda 15 komentar(a)
Šuma, Ulotina (Novine)
Šuma, Ulotina (Novine)
Ažurirano: 17.12.2017. 07:45h

Kazne zbog blokade puta i sudski sporovi zbog remećenja javnog reda i mira dio su nevolja mještana andrijevičke Ulotine, koji se godinu bore za očuvanje izvora i šuma Zeletina.

Mještani tog sela 17. decembra 2016. godine, blokadom šumskih puteva prvi put su spriječili koncesionare da uništavaju šumu.

Od tada ne prestaje njihova bitka.

Stajali su ispred mašina, blokirali puteve vozilima i tijelima, zvali šumske inspektore, slali dopise Delegaciji Evropske unije u Podgorici i Kancelariji OEBS-a u Crnoj Gori, a kada ništa nije pomoglo i “otimali” radnike preduzeća dok koncesionar ne dođe na pregovore.

“Zadnji put su dolazili 2. novembra i pokušali da izvode radove. I tada smo odbranili šumu koja se prostire iznad Ulotine. Izvore Vrelo i Čukarski izvor već su uništili i nanijeli nam nenadoknadivu štetu. Sa Čukarskog izvora, koji je kaptiran, snabdijeva se 30 domaćinstava”, kazao je “Vijestima” Dragoslav Vučeljić.

Vučeljić objašnjava da je Uprava za šume dodjelom koncesija na šume u gazdinskoj jedinici Piševska rijeka - Zeletin, odjeljenje 25 i 26, omogućila koncesionarima da iznad Ulotine sprovode ekološki zločin, iako je to zaštitni pojas između Zeletina i sela Ulotina od sniježnih lavina i drugih elementarnih nepogoda.

Tvrdi da je šumarski inspektor na licu mjesta konstatovao da su koncesionari narušili prirodni sklad na prostoru iznad kuća Uloćana.

On i njegovi saborci Vuksan Šoškić i Rade Vlahović, novinarki “Vijesti” pričali su da se već godinu “svim silama bore da zaštite vrijednosti”, ali i o dogodovštinama sa onima koji su trebali da im pomognu, a opstruirali su ih.

“Koncesionar M. J. na prostoru iznad naših ognjišta bespravno sječe šume, uništava vodoizvorišta, ugrožava životnu sredinu i remeti prirodnu ravnotežu. Svi koji dođu u kontrolu sječe šume, na kraju završe na ručku sa njim, a onda mu aminuju da nastavi sa nemilosrdno uništavanje naših šuma i vodoizvorišta, koji su naše vjekovno bogatstvo”, pričaju Uloćani.

Tvrde da su 13. oktobra i direktora Uprave za šume Nusreta Kalača “ulovili da šuruje” sa njim...

“Tog dana je bilo zakazano da Kalač dođe u kontrolu. Došao je u odijelu i lakovanim cipelicama da obilazi šumu. Tvrdio je da zna gdje je dio šume koji je unakažen bespravnom sječom, pa smo mu predložili da nas on vodi tamo, naravno, nije znao. Odmah nakon toga rekao nam je da žuri, jer mu je poginuo prijatelj - gradonačelnik Tutina i pošao. Krenuli smo da provjerimo da slučajno i on ne ide da ispostavi račune M. J. Nije ih bilo u prvom restoranu, u kom se svi sastaju sa njim, ali smo ih našli u Beranama. Fotografisali smo njihove automobile jedan do drugog na parkingu i vidjeli ih u restoranu”, pričaju Uloćani.

Vučeljić, Šoškić i Vlahović ispričali su i da su svi mještani Ulotine složni u borbi i da su tražili od Uprave za šume da raskine ugovor sa koncesionarima.

Tvrde da su koncesionari izgradnjom prilaznih puteva i sječom šume u zaštitnom pojasu iznad Ulotine ugrozili njihov opstanak.

“Sve smo probali, oni se primire neko vrijeme, pa onda opet krenu da sjeku šumu. Neko od nas ih vidi, i jurimo se šumskim putevima sa njima, a istovremeno organizuju se svi mještani da dođu, jer nas par ne bi moglo da ih zaustavi, drugačije je kad dođe 20, 30 ili 50 ljudi”, pričaju Uloćani.

Vučeljić je ispričao da su jednom vratili radnike i mašine koncesionara, ali da su oni pokušali da se sakriju u šumi i kasnije prođu neopaženo.

“Neko od nas sjetio se da pogleda da se slučajno sa mašinama nisu sakrili na nekom od prilaznih puteva. Našli smo ih i opkolili dok dođe glavni, tek tada smo ih pustili da idu, jer radnici nijesu krivi, mi sa njima nemamo problem, oni moraju da ga slušaju”, kazao je Vučeljić.

Objašnjava da su zbog uništenja šume, koju prije davanja koncesije stotinama godina niko nije sjekao - uništeni i izvori, preko kojih su sada obaljena stabla...

“Borićemo se i dalje i zaštiti šume koje su nekada bile naš komun. Nećemo dozvoliti da nas njihovi interesi tjeraju sa naših ognjišta”, poručio je on.

Obilježiće godišnjicu borbe za šume

Uloćani će danas u 12 sati obilježiti godišnjicu borbe za svoje šume i izvore.

“Ne smijemo posustati, jer ne znamo kakvi su njihovi dalji planovi i koraci. Tu smo da branimo šumu, zbog toga ćemo se danas i okupiti”, kazao je Vučeljić.

Vučeljić kažnjen prekršajno, Lekiću i Šoškiću još se sudi

Vučeljić je “Vijestima” rekao da je zbog blokade puta kažnjen prekršajno, ali da se njegovim saborcima Vladimiru Lekiću i Vuksanu Šoškiću sudi.

“Svojim automobilom sam prepriječio put kamionima i kažnjen sam prekršajno, njih dvojica, koji su vidjeli radnike da sječu, odgovaraju pred sudom. Upozorili su ih da prestanu, jer je koncesija i sječa šume pod sporom, ali su ih prijavili. Odgovaraju zbog remećenja javnog reda i mira”.

Dodao je da Lekić, porijeklom Andrijevčanin, saplemenicima pruža podršku.

“On živi u Baru, ali dolazi uvijek kad imamo problem sa koncesionarima, jer se sa nama trudi da sačuvamo naše bogatstvo”, kazao je on.

Bonus video: