Od četvrtka vakcinacija starijih od 80 godina

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić je rekao da za sada nisu imali prijavu neželjenih rekacija na Sputnjik V

30885 pregleda 151 reakcija 12 komentar(a)
Vakcinacija u Domu zdravlja na Pobrežju, Foto: Savo Prelević
Vakcinacija u Domu zdravlja na Pobrežju, Foto: Savo Prelević

Podgorički dom zdravlja vakcinisao je 120 osoba, a danas će biti potrošeno preostalih 30 doza, kojim će biti imunizovani zdravstveni radnici koji rade sa pacijentima oboljelim od kovida-19.

To je “Vijestima” kazao direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić.

On je istakao da za sada nisu imali prijavu neželjenih rekacija na Sputnjik V.

Pojasnio je da nastavak vakcinacije kreće već sjutra, za kada su nadležni najavili dolazak 5.000 doza ruske vakcine.

Na nivou države, juče je vakcinisano 280 osoba, navodi se na sajtu covidodgovor.me.

“Vijesti” nezvanično saznaju da bi stariji od 80 godina, koji takođe spadaju u prioritetne grupe, mogli da se vakcinišu već od četvrtka.

U Crnu Goru će sjutra stići pet hiljada doza ruske vakcine Sputnjik V, a 30 hiljada doza kineske krenuće iz Pekinga u subotu, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je juče primila vakcinu Sputnjik V u Kliničkom centru i poručila da je cilj njenog resora masovna imunizacija.

Borovinić Bojović prima vakcinu
Borovinić Bojović prima vakcinufoto: Boris Pejović

Borovinić Bojović je najavila da će druga isporuka vakcina iz Beograda stići na vrijeme kako bi sa tim dozama bila obavljena revakcinacija.

“Vakcinacija se odigrava po osmišljenom planu Nacionalne strategije za imunizaciju Instituta za javno zdravlje”, kazala je Borovinić Bojović.

Upitana na koji način se najstariji građani, koji spadaju u prioritetne grupe mogu prijaviti za imunizaciju, odgovorila je da postoje tri načina.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Boris Pejović

“Jedan je preko coronainfo veb sajta (www.covidodgovor.me), drugi preko izabranih ljekara, koji će pozivati sve koji ne budu prijavljeni, a stariji su od 80 godina, i treći način je putem telefonske linije, koja će biti stalno otvorena i preko koje će građani moći sami da se prijave”, rekla je Borovinić Bojović.

Na pitanje koliko vakcina će stići do kraja drugog kvartala, ona je odgovorila da je za drugi kvartal poručeno još 50 hiljada ruskih vakcina, da će stići 150 hiljada Fajzerovih i 84 hiljade AstraZeneka vakcina preko COVAX mehanizma, i da se dogovara finalni ugovor za 150 hiljada kineskih vakcina.

“Nacionalnom strategijom za imunizaciju predviđeno je da bi bilo optimalno da se u Crnoj Gori vakciniše oko 330 hiljada stanovnika, što bi govorilo u prilog kolektivnog imuniteta”, rekla je Borovinić Bojović.

Na pitanje kada će početi vakcinacija opšte populacije, ona je kazala da će to biti odmah nakon imunizacije prioritetnih grupa, ali da je rano da daju detaljnije informacije.

Odgovarajući na pitanje novinara, kazala je da do sada nije bilo slučaja da su zdravstveni radnici odbili da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Ministarka zdravlja kazala je da je danas zasjedala radna grupa Instituta za javno zdravlje, a da će se popodne sastati članovi komisije za borbu protiv koronavirusa, dok će sjutra u 15 časova biti predstavljane eventualne korekcije mjera protiv širenja kovida 19.

Borovinić Bojović kazala je da na osnovu informacije indikatora za sada sigurno neće biti ublažavanja mjera, a da će sjutra biti poznato da li će i koliko biti restrikcija.

Direktorica Infektivne klinike KCCG Dobrila Nikčević rekla je da će i pored vakcine, koja će pomoći, ovo stanje potrajati.

“I dalje se moramo pridržavati svih mjera kojih smo se do sada pridržavali, dok skroz ne budemo sigurni da možemo bez toga”, navela je Nikčević.

Na novi koronavirus pozitivne su još 574 osobe.

Od posljedica infekcije preminulo je 12 pacijenata.

U crnogorskim bolnicama juče su hospitalizovana 482 pacijenata, što je najveći broj hospitalizovanih od početka epidemije.

Crna Gora pala na treće mjesto

Crna Gora je prošle sedmice bila na trećem mjestu u Evropi po broju novootkrivenih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika.

Na prvom mjestu je Češka, a na drugom San Marino.

Naša zemlja je u posljednjoj sedmici januara i prve dvije sedmice februara bila na prvom mjestu u Evropi kada je riječ o novim slučajevima kovida-19 na 100.000 stanovnika.

Bonus video: