Bregu: Zapadni Balkan bez rominga od 1. jula 2021. godine, korak bliže snižavanju cijena sa EU

"Potpisivanje Sporazuma o snižavanju cijena rominga na Zapadnom Balkanu u aprilu 2019. godine predstavljalo je istorijsko postignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za Zapadni Balkan, koja je našu predanost i povjerenje u regionalni dijalog stavila na ispit, dok je ujedno donijela konkretne koristi građanima", rekla je Bregu

4911 pregleda 3 komentar(a)
Bregu, Foto: Savjet za regionalnu saradnju
Bregu, Foto: Savjet za regionalnu saradnju

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu saopštila je da se od 1. jula 2021. godine ukida se roming na Zapadnom Balkanu, te da to predstavlja korak bliže snižavanju cijena rominga sa Evropskom nijom (EU).

Iz RCC je saopšteno da je juče održan sastanak Radne grupe Zapadnog Balkana za politiku rominga

"Potpisivanje Sporazuma o snižavanju cijena rominga na Zapadnom Balkanu u aprilu 2019. godine predstavljalo je istorijsko postignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za Zapadni Balkan, koja je našu predanost i povjerenje u regionalni dijalog stavila na ispit, dok je ujedno donijela konkretne koristi građanima. Uvjerena sam da će region opet imati rezultate i da će, kada se pandemija okonča, naši građani uživati sve pogodnosti regiona bez rominga. Režim "rominga kao kod kuće" na Zapadnom Balkanu od 1. jula 2021. godine znači korak bliže snižavanju cijena rominga sa EU", rekla je Bregu na sastanku.

Iz RCC je saopšteno da su troškovi rominga između Zapadnog Balkana i EU ogromni i nisu zasnovani na tržišnim uslovima, pa zbog izuzetno velikih troškova rominga, građani regiona istu uslugu plaćaju četiri puta više nego građani EU.

"Naš naredni korak je snižavanje cijena rominga između Zapadnog Balkana i EU, za šta će biti potrebna puna predanost svih uključenih aktera, a posebno telekom operatera, kao i jednako važna tehnička podrška Evropske komisije, Generalne direkcije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije i Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju, te najviših zvaničnika iz regiona", dodala je Bregu.

Dejvid Ringrouz, šef odjeljenja u Generalnoj direkciji za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije, rekao je da je regionalna saradnja pravi put za ostvarivanje rezultata za građane Zapadnog Balkana, a puno sprovođenje Sporazuma o snižavanju cijena rominga u regionu prvi korak ka snižavanju cijena između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Alesandra Sgobi, šefica sektora u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju, dodala je da trebamo održati ovaj pozitivan zamah i nadovezati se na uspjehe Savjeta za regionalnu saradnju, jer je snižavanje cijena rominga između Zapadnog Balkana i EU nešto što region može približiti jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Iz RCC su kazali da su se na sastanku koji je organizovao RCC okupili predstavnici EU, ministarstava zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije i regulatornih tijela iz regiona koji su razgovarali o trenutnom statusu sprovođenja regionalnog Sporazuma o snižavanju cijena rominga, kao i o budućim koracima ka snižavanja cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

"U prvim mjesecima sprovođenja regionalnog Sporazuma o snižavanju cijena rominga došlo je do povećanja prenosa podataka u romingu u cijelom regionu, kao i značajnog smanjenja troškova rominga, i to između 83 i 96 odsto, što je pomoglo u pripremama za ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu do kojeg bi trebalo doći 1. jula 2021. godine. Zapadni Balkan bez rominga i snižavanje cijena rominga sa Evropskom unijom dio je programa zajedničkog regionalnog tržišta, na šta su se lideri Zapadnog Balkana obavezali na samitu u Sofiji u novembru 2020. godine. Savjet za regionalnu saradnju će na transparentan i sveobuhvatan način pomoći u cijelom procesu pripreme koraka ka snižavanju cijena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana, uključujući i olakšavanje održavanja regionalnih konsultacija sa svim relevantnim akterima", zaključuje se u saopštenju RCC.

Bonus video: