Borovinić Bojović: Iskustva u ginekologiji užasavajuća, učinićemo sve da građankama obezbijedimo najoptimalnije uslove

"Bez obzira na postojanje ili nepostojanje materijalnih dokaza, zajednički cilj je zdravlje i dobrobit građana. Zdravlje, kao stanje psihičkog, fizičkog i socijalnog blagostanja", kazala je Borovinić Bojović

27104 pregleda 1542 reakcija 22 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Boris Pejović
Borovinić Bojović, Foto: Boris Pejović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović odgovorila je na pismo grupe građana koji su na društvenim mrežama podijelili svoja, kako je kazala, ušasavajuća iskustva u oblasti ginekologije.

Ministarka zdravlja rekla je da uprkos tome što dvije decenije lično svjedoči pregalaštvu i humanosti crnogorskih ljekara i ostalih zdravstvenih radnika, izuzeci, s vremena na vrijeme, opominju.

"Ovo je moja poruka kolegama, ali i svim pacijentkinjama u Crnoj Gori, a povodom pisma grupe građana koji su se organizovali na društvenim mrežama i Ministarstvu zdravlja ukazali na anonimna iskustva u oblasti ginekologije koja su, najblaže rečeno, užasavajuća. Bez obzira na postojanje ili nepostojanje materijalnih dokaza, zajednički cilj je zdravlje i dobrobit građana. Zdravlje, kao stanje psihičkog, fizičkog i socijalnog blagostanja. Shodno tome, učinićemo sve da našim građankama (majkama, sestrama, kćerkama) obezbijedimo najoptimalnije uslove pregleda", kazala je Borovinić Bojović.

Pozvala je driektoricu Kliničkog centra Crne Gore Ljiljanu Radulović da na Klinici za ginekologiju i akušerstvo angažuje kliničkog psihologa, koji će doprinijeti kvalitetu kompletnog pregleda a od svih ostalnih čelnika u zdravstvu, poručila je, zahtijeva da detaljno analiziraju postojanje eventualnih nedostataka ili primjedbi pacijentkinja i da o tome, bez odlaganja, obavijeste Ministarstva zdravlja i nju lično.

"Takođe, s obzirom na to da postoji obrazac za žalbe, upućujemo sve pacijentkinje da svaki vid verbalnog ili bilo kakvog drugog neprimjerenog postupanja bilo kojeg zdravstvenog radnika blagovremeno prijave. Ministarstvo kojim rukovodim ne postoji radi sebe već radi svih građana. Zahvaljujem na inicijativi. Ministarstvo zdravlja građanima nikad neće okrenuti leđa. U meni ćete uvjek imati predusretljivog ljekara i funkcionera", zaključila je Borovinić Bojović.

Bonus video: