Kult Svetog Vladimira predstavljen u Mimari

“Izložba je priča o ljubavi, drvenom krstu, bunaru, ritualu koji se stoljećima odvijao na Rumiji, o jednom od najpoštovanijih i najrasprostranjenijih svetitelja ovih prostora, priča o hiljadu godina”
185 pregleda 2 komentar(a)
Izložba  Mimara, Foto: Privatna arhiva
Izložba Mimara, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.12.2017. 20:15h

U sklopu Dana crnogorske kulture, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Matica crnogorska u zagrebačkom muzeju Mimara priredili su izložbu “ Kult Sv. Vladimira Dukljanskog”, autora Ivana Jovovića i Miroljuba Orlandića.

Otvarajući izložbu, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Danilo Ivezić ocijenio je da ona govori o o važnom dijelu istorije, prostoru i ličnosti izvorištu duhovnosti i mjestu nastanka crnogorske srednjovjekovne tradicije.

“Izložba je priča o ljubavi, drvenom krstu, bunaru, ritualu koji se stoljećima odvijao na Rumiji, o jednom od najpoštovanijih i najrasprostranjenijih svetitelja ovih prostora, priča o hiljadu godina”.

Jovović je rekao da su brojni istorijski datumi utkani u sveukupnu crnogorsku tradiciju a da posebno mjesto zauzima obilježavanje hiljadugodišnjice od smrti dukljanskog kneza Vladimira.

“Nedavno obilježeni jubilej bio je povod Crnoj Gori da se institucionalno odredi prema svom ishodištu, što prepoznajemo i u formiranju državnog Odbora za obilježavanje 1.000 godina od smrti kneza Vladimira Dukljanskog - Svetog Vladimira. To je ujedno potvrda da njegov kult predstavlja značajnu smjernicu u razvoju savremenog crnogorskog duhovnog i državnog identiteta, uprkos činjenici da je stoljećima opstajao na jednom uskom prostoru, medu lokalnim stanovništvom Bara i Ulcinja”.

Orlandić je kazao da su mu na istraživačkom putu pomagali i Dušan Ivanović “koji je sve fotografisao” i Saša Cvetkovski iz Makedonije “koji nas je uputio gdje da idemo i tražimo dokaze o Svetom Vladimiru”.

Bonus video: