pozvao sugrađane da budu oprezni kao nikad do sada

Katić: Bojazan da je prisutan novi soj koronavirusa, zaključati Herceg Novi

Opštinski tim za upravljanje u vanrednim situacijama donio je odluku o zatvaranju lokacija u Herceg Novom na kojima se okuplja veliki broj ljudi

17660 pregleda 184 reakcija 11 komentar(a)
Katić, Foto: Mediabiro
Katić, Foto: Mediabiro

Imamo bojazan da je prisutan novi soj koronavirusa, tako da smo predložili zaključavanje Herceg Novog, saopštio je danas Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi, prenosi agencija Mediabiro.

Ta agencija prenosi i da je Opštinski tim za upravljanje u vanrednim situacijama donio odluku o zatvaranju lokacija u Herceg Novom na kojima se okuplja veliki broj ljudi.

"Riječ je o parkovima, dječijim igralištima i izletištima. Predložili su Ministarstvu zdravlja da se, pored izrečenih mjera, uvede zatvaranje kladionica, fitnes centara, teretana, kao i da se dostava hrane vrši samo na kućnoj adresi. U Herceg Novom bilježi se svakodnevno povećanje broja zaraženih koronavirusom", prenosi Mediabiro.

Katić je pozvao je sugrađane da budu oprezni kao nikad do sada.

"Vidimo da se koronavirus u posljednjem periodu širi znatno brže nego što je to bilo u prethodnom periodu. Imamo bojazan da je prisutan novi soj koronavirusa. Tako da smo zbog svega toga predložili zaključavanje Herceg Novog", kazao je Katić za agenciju Mediabiro.

Ta agencija prenosi i da je veliki broj zdravstvenih radnika ispao iz sistema zbog infekcije koronavirusom, te da u Meljinama rade s krajnjim kapacitetima uz redukovani broj.

Detalj iz Herceg Novog
Detalj iz Herceg Novogfoto: Mediabiro

Katić je kazao da je veliki problem što je riječ o deficitnom kadru.

"Može se doći da, ukoliko nastavimo s ovim trendom, ljekari, odnosno zdravstvene ustanove ne mogu da pomognu svakom pacijentu ukoliko se građani ne budu pridržavali svih mjera koje su propisane i dok ne krene imunizacija i vakcinacija", naglasio je Katić.

S njim je, kako prenosi Mediabiro, saglasan i direktor Doma zdravlja u Herceg Novom Goran Komar, koji je rekao da ukoliko bi se suočili s vrtoglavim rastom oboljelih onda bolnički kapaciteti ne bi bili dovoljni.

"Ni vakcinacija, ništa na svijetu, nikakve mjere, koje država može besprekorno sprovesti, neće dati rezultat ako se ne disciplinuje stanovništvo. U tom smislu smo djelovali u javnom prostoru sve vrijeme sarađujuću s Opštinom Herceg Novi", poručio je Komar.

On problem vidi u tome što oboljeli od koronavirusa ne poštuju mjere samoizolacije.

"Masovno se oboljeli od koronavirusa, a da ne govorim njihovi ukućani, nalaze van svojih stanova i kuća, dolaze na šaltere, ulaze u zgradu, ja sam juče prisustvovao takvom događaju, i na taj način pomažu transmisiju", kazao je Komar za agenciju Mediabiro.

Komar
Komarfoto: Mediabiro

Zbog toga su, preprethodnih dana, pooštrene inspekcijske kontrole.

Nadležni su na terenu i opominju Novljane.

"Od ponedjeljka je preko Uprave za inspekcijske poslove veliki broj inspektora iz svojih nadležnosti na terenu. U ovom momentu je najvažnije zdravlje svih naših građana i da sačuvamo naše živote, a onda, nakon toga, ćemo oporavljati ekonomiju svi zajedno. I nadamo se da, za nekih mjesec, mjesec i po dana, bi konačno moglo da krene s drastičnim padom broja zaraženih kako bi mi ovdje u Herceg Novom i u Crnoj Gori dočekali i tu ljetnju turističku sezonu", poručio je Katić.

Mediabiro prenosi da je Dom zdravlja spreman za vakcinaciju.

Detalj iz Doma zdravlja
Detalj iz Doma zdravljafoto: Mediabiro

Komar je kazao da u toj instituciji imaju odličan tehnički tim.

"Naša ustanova broji blizu 120 radnika, prostrana je. Tako da nalazimo prostor gdje će se odvijati vakcinacija, pripremljeni su zamrzivači odgovarajući s određenim tehničkim karakteristikama i info-punkt, gdje ćemo, u saradnji s Komunalnom službom Opštine Herceg Novi, obezbijediti kvalitetni nemedicinski kadar koji će primati pozive zainteresovanih za vakcinaciju. Taj posao počinjemo već sjutra ujutru", poručio je Komar.

On je pohvalio rad patronažnih službi koje, kako je kazao, podnose najveći dio tereta.