Zaključavanje i u Herceg Novom, zatvaraju se lokali u Danilovgradu, Tuzima i Baru

U više opština zabranjeno organizovanje rekreativnih aktivnosti na otvorenim i javnim mjestima, zabranjen i rad panoramskog točka u Podgorici, kao i prodavanje kafe "za ponijeti"

185824 pregleda 1443 reakcija 254 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Vlada Crne Gore
Sa pres konferencije, Foto: Vlada Crne Gore

Posebne protivepidemijske mjere, ranije donijete za opštine Budva i Tivat, uvode se i u Herceg Novom, osim u dijelu koji se odnosi na napuštanje teritorije opštine radnim danima, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na današnjem predstavljaju novih mjera.

Zabranjuje se i rad ugostiteljskih objekata u Baru, Danilovgradu i Tuzima, osim za goste hotela, a ista mjera ostaje na snazi u Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru.

U navedenim opštinama se zabranjuje i organizovanje rekreativnih aktivnosti na otvorenim i javnim mjestima. "To su luna parkovi, panoramski točak..." - kazao je Galić.

Ugostiteljski objekti obavezni su da uklone mobilijar ili na drugi način onemoguće njihovo korišćenje tokom zabrane rada.

Galić je rekao da je novim mjerama zabranjeno i prodavanje kafe "za ponijeti".

Negativan PCR test potreban je za putnike koje dolaze iz država: San Marino, Luksemburg, Andora, Slovačka, Bugarska i Bocvana, osim za crnogorske državljane i osobe koje imaju prebivalište u našoj državi.

Galić je kazao da je trenutna epidemilloška situacija u Crnoj Gori izuzetno složena, te da zabrinjava broj preminulih od posljedica Kovida-19 prethodne nedjelje i opterećenost zdravstvenog sistema.

Rekao je da je primjetno blago opadanje broja novooboljelih i da je trenutno popunjeno 75,8 odsto bolničkih kapaciteta namijenjenih oboljelima od Kovida-19.

"Kapaciteti bolnica mogu još da se prošire, ali je to zabrinjavajući podatak i govori o epidemiji koja je već dvije, tri nedjelje na većem nivou", naveo je Galić.

Na podsjećanje novinara da je ministarka zdravlja ranije najavila da će "zaključavanje" na nivou države biti donijeto kada popunjenost bolničkih kapaciteta bude 75 odsto, Galić je rekao da postoje "različiti oblici 'lokdauna'."

"Ovakva trenutna situacija će svakako uzrokovati da mjere budu sve rigoroznije i vidjećemo kada i da li će se Savjet i Komisija odlučiti za konačni lokdaun'."

Doktorica Ana Bubanja, infektolog u Kliničkom centru Crne Gore, kazala je da je u toj ustanovi životno ugroženo 55 oboljelih od Kovida-19.

Mina Gazivoda, specijalista medicinske psihologije u KCCG, kazala je da će se besplatne linije za pružanje psihološke podrške i pomoći (1555) od sjutra staviti ponovo u funkciju. Linija će funkcionisati svakog radnog dana od devet do 18 časova radnim danima, odnosno od devet do 15 časova vikendom.

Podsjetila je da pomoću nove digitalne platforme www.covidodgovor.me građani mogu iskazati interesovanje i "zauzeti svoje mjesto u redu za vakcinaciju".

Gazivoda je rekla da nema tačan podatak koliko je građana dosad iskazalo interesovanje za vakcinaciju.

Kada su u pitanju onkološki pacijenti, Galić je kazao da je vakcinacija predviđena za oboljele koji nisu u akutnoj fazi.

"Pacijenti se moraju konsultovati sa svojim doktorima vezano za samu vakcinaciju," rekao je on.

Kazao je da će, prema njegovim informacijama, Fajzer vakcina biti dostupna u prvom kvartalu.

Kada su u pitanju alergijske reakcije na vakcine za grip, Galić je rekao da su to obično komponente same vakcine. "Ukoliko se te komponente nalaze i u vakcini za kovid, onda te osobe ne mogu primiti vakcinu."

Na pitanje zašto je izostala reakcija nadležnih na okupljanja građana prethodnih dana, gdje se nisu poštovale mjere, Galić je kazao da mjere mogu popuštati u onoj mjeri koliko će biti jaki kontrolni mehanizmi. "Ako su oni slabi, mi moramo pooštravati mjere", istakao je direktor IJZCG.

Kazao je da se okupljanje građana još uvijek ne može na pravi način spriječiti jer još nije usvojen zakon kojim se daju veća ovlašćenja inspekcijskim službama.

Turisti mogu napuštaju teritoriju opštine i da se vrate samo uz vaučer koji će pokazati da odlaze na određenu destinaciju i vaučer hotelskog ili privatnog smještaja kada se vraćaju, rekao je Galić.

Istakao je da je Crna Gora među deset država sa najvećim brojem preminulih na milion stanovnika, što, kako je kazao, nije pohvalno, ali može biti posljedica novog, britanskog soja virusa.

"Trenutno nemamo podatke i naučne studije kojima bismo mogli to decidno da tvrdimo, ali znamo da je u 50-70 odsto slučajeva veća kontagioznost, samim tim se povećava broj oboljelih i popunjenost postelja u kovid bolnicama". Kao proizvod povećanog broja oboljelih, tu je i veći broj preminulih, pojasnio je Galić.

Bonus video: