Kovačević i Delević kandidati za novog VDT-a

Tužilački savjet će na nekoj od narednih sjednica saslušati kandidate, nakon lega će donijeti odluku ko bi po njima bio najbolje rješenje za novog VDT-a

49489 pregleda 42 reakcija 21 komentar(a)
zgrada Vrhovnog državnog tužilaštva, Foto: Boris Pejović
zgrada Vrhovnog državnog tužilaštva, Foto: Boris Pejović

Advokat Aleksandar Kovačević i službenik policije Vladimir Delević prijavili su se na javni poziv za izbor novog vrhovnog državnog tužioca.

U odgovoru Tužilačkog savjeta “Vijestima” piše da su na javni poziv za novog VDT-a stigle dvije prijave.

“Kandidati su Aleksandar Kovačević i Vladimir Delević”, odgovoreno je iz Tužilačkog savjeta.

Javni poziv za izbor prvog čovjeka tužilačke organizacije okončan je 18. februara, a javni poziv je 27. januara raspisao predsjednik Tužilačkog savjeta Ivica Stanković.

U pozivu je navedeno da kandidati moraju da ispunjavaju uslove predviđene članom 43 Zakona o Državnom tužilaštvu.

Tužilački savjet će na nekoj od narednih sjednica saslušati kandidate, nakon lega će donijeti odluku ko bi po njima bio najbolje rješenje za novog VDT-a. Prošli konkurs za VDT-a je propao jer poslanici krajem prošle godine nijesu glasali za kandidate Tužilačkog saveta Lidiju Vukčević i Danijelu Marković, koje nijesu dobile 3/5 glasova u parlamentu.

Za izbor Marković glasalo je 27 poslanika, a 14 je bilo uzdržano.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević tada nije dobila nijedan glas.

Ona je bila kandidat Tužilačkog savjeta, ali krajem juna u prošlom skupštinskom sazivu nije dobila potrebnu većinu u prvom krugu - za nju je tada glasalo 39 poslanika, tri su bila protiv, a tri uzdržana, tako da Vukčević nije dobila potrebnu dvotrećinsku podršku.

Osim za VDT-a u toku je i konkurs Sudskog savjeta za novog predsjednika Vrhovnog suda.

Na ovom konkursu, koji će trajati do 6. marta, niko se još nije prijavio. Prošli konkurs, koji je bio raspisan 11. januara, propao je jer se niko nije prijavio.

Bonus video: