Zorka planira da živi 150 godina

Starica iz Danilovgrada juče proslavila 103. rođendan, korona je omela da napravi žurku

13658 pregleda 12 komentar(a)
Neki od najmlađih praunučadi sa bakom, Foto: Jelena Jovanović
Neki od najmlađih praunučadi sa bakom, Foto: Jelena Jovanović

Pandemija koronavirusa i mjere koje je država uvela zbog suzbijanja tog oboljenja, spriječile su baku Zorku Vrbicu da juče napravi rođendansku žurku - 103. rođendan proslavila je samo sa porodicom.

Za dvije godine će, kaže ona, napraviti veliko veselje, a najbolja žurka biće kad bude slavila vijek i po.

“Planiram da živim 150 godina. Zdrava sam, familija me pazi, ja ih okupljam. Volimo da se veselimo, da nazdravimo. Niko od mojih nije imao ovu koronu - čukununučad, praunučad, unučad, đeca, snahe, zetovi ni ja. Potpuno smo zdravi”, priča baka Zorka, koja se juče u Danilovgradu veselila sa najbližima. Kaže da voli da se dolazi kod nje, veseli, gosti i porazgovara, ali da je ove godine rođendan morala slaviti skromnije nego prethodne.

“Za 105. rođendan ću da pravim veliku proslavu, valjda ovo prođe do tada. A tek za 150. rođendan, tada će da bude veliko veselje. Svakako, ja mislim da i sada imam više od 103. ali tako piše u knjizi i tako računamo”, kaže ona. Brojna, zdrava i složna porodica je, kaže ona, njen najveći uspjeh.

“Imam sedmoro čukunučadi, praunučad i unučad su već i odrasli, ali svi vole da dođu kod mene, a i ja volim da dolaze. Moja kćerka Milka htjela je da kod nje slavimo rođendan, jer je komotnije, ali sam rekla - ne, bez u mom stanu. Hoću ođe da ja natočim njima čašu rakije i da nazdravimo. Unuk iz Amerike nije mogao doći, ali je poslao pečeno jagnje i tortu”, priča Zorka.

Kaže da joj je po malo žao što zbog pandemije koronavirusa nisu mogli da joj dođu rođaci i prijatelji, ali je sigurna da će ih već naredne godine sve dočekati.

“Nisu ove godine ništa. Ja sam se u sto trećoj mogla udati više puta, da sam htjela. Nedavno me prosio jedan fini čovjek iz Podgorice, ali neću da se udajem više. Da hoću, mogla bih i sad. To je sve do žene. Ja znam kćerkama da kažem - prije bih se ja sad udala, nego vi sa toliko godina. Ove današnje đevojke ne znaju ni da se udaju. Unuci sam isto rekla kad se zabavljala sa sadašnjim mužem. Rekla sam joj - ‘ti Tanja ne umiješ da se udaš. Vidiš li kako ti je Bojan fin čovjek i gospodin, a ti se skanjaš. I udala se’. Sad imaju finu djecu, fin brak i evo ih ođe, svi srećni”, priča Zorka.

I dok joj djeca, unučad, praunučad i čukunučad donose poklone, čestitaju rođendan i vesele se, ona traži da sama pročita rođendansku čestitku od jedne od unuka.

“Mora čovjek da se veseli, da popije po neku domaću, progovori sa dobrim ljudima... Ođe se malo manje dolazilo od kad je ova bolest počela, ali dako prođe, da okupim prijatelje, dobre komšije i familiju da nazdravimo”, kaže ona. Recept za dugovječnost koji je za čitaoce “Vijesti” otkrila ranije - na proslavi stotog rođendana, ne mijenja - čašica domaće, veselje i dobro da se jede.

“Ne pamtim kad sam pošla kod doktora, ni noge me ne bole”, kaže Zorka.

Bonus video: