Uprava dala zeleno svjetlo za zaštitu hotela „Podgorica”

Izrađen elaborat o valorizaciji nepokretnog dobra

7538 pregleda 150 reakcija 8 komentar(a)
Hotel je sagrađen 1967. godine, Foto: Luka Zeković
Hotel je sagrađen 1967. godine, Foto: Luka Zeković

Uprava za zaštitu kulturnih dobara reagovala je na posljednju inicijativu nevladine organizacije “Kana, ko ako ne arhitekt” da hotel “Podgorica” stavi pod zaštitu i proglasi ga kulturnim dobrom.

UZKD je ovim prihvatila inicijativu za zaštitu hotela koju je još 2012. godine uputio arhitekta Andrija Markuš.

Nakon toga, 2015. godine NVO KANA je uputila svoju prvu inicijativu, koja, kao ni prethodna, nisu doprinijele da se išta po ovom pitanju uradi. Tek nakon što je došlo do smjene vlasti i nakon što su posljednju inicijativu potpisali novi premijer Zdravko Krivokapić, zamjenik premijera Dritan Abazović i predsjednik skupštine Aleksa Bečić, UZKD je završila elaborat o hotelu, u roku od dva mjeseca.

U odgovoru koji su toj NVO uputili iz Uprave, pored ostalog, navodi se da je obrazovan stručni tim koji je izradio elaborat o valorizaciji nepokretnog dobra.

"Izradom ovog dokumenta stvoreni su uslovi za donošenje Rješenja o utvrđivanju statusa kulturno dobro Hotelu ‘Podgorica’, a u skladu sa procedurom predviđenom Zakonom o zaštiti kulturnih dobara i Zakonom o upravnom postupku”, piše u odgovoru koji potpisuje direktor Božidar Božović.

Iz “Kane” su inicijativu za uspostavljanje zaštite kulturnog dobra hotela “Podgorica” uputili 15. novembra prošle godine, u susret obilježavanju dana rođenja arhitektice Svetlane Kane Radević, koja je autorka tog projekta.

U inicijativi, pored ostalog, traženo je da se hotelu dodijeli status kulturnog dobra, “radi sprečavanja rizika od njegovog oštećenja, uništenja ili nestanka”. Hotel “Podgorica” sagrađen je 1967, a iste godine rad je nagrađen Saveznom nagradom lista “Borba”. Radevićeva je, podsjećaju iz NVO u obrazloženju inicijative, i najmlađi laureat te nagrade u njenoj 25-godišnjoj istoriji i jedini arhitekta iz Crne Gore nagrađen tim priznanjem.

Naveli su i da je, u poređenju sa drugim arhitektonskim realizacijama iz perioda 20. vijeka na teritoriji Crne Gore, hotel “Podgorica” djelo “o kojem je napisan najveći broj stručnih i naučnih članaka”, te da hotel u posljednje vrijeme sve više pobuđuje pažnju inostranih istraživača.

Dodaje se i da je na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2004. objekat hotela “Podgorica” predstavljen u katalogu crnogorske postavke kao jedno od najuspješnijih arhitektonskih djela crnogorske moderne arhitekture, te je trebalo da bude predstavljen i u okviru programa 17. Bijenala arhitekture u Veneciji, koji je odložen za 2021, usljed pandemije koronavirusa.

“Na neophodnost proaktivne zaštite i očuvanja hotela “Podgorica” kao arhitektonskog djela jedinstvene vrijednosti, ukazao je i Docomomo International... kroz pismo koje je prof. Ana Tostoeš, predsjedavajuća ove organizacije, uputila crnogorskim institucijama kulture krajem februara 2016. godine, kao i uvrštavanjem hotela “Podgorica” u kategoriju nasljeđe u opasnosti (Heritage in danger) i objavljivanjem ove informacije na web sajtu do_co.mo.mo”, navodi se u obrazloženju.

Iz “Kane” su naveli i da su vrijednosti hotela “već značajno ugrožene izgradnjom u njegovoj neposrednoj blizini”, te da je neophodno zaštititi i prostor oko hotela.

“Uvjereni smo da postoji osnov da se pod zaštitu stavi kompletan potez od hotela ‘Podgorica’ do ruševina tvrđave u Staroj varoši (uključujući Most Blaža Jovanovića, autora inž. Branka Žeželja i šetalište Skaline, autora arh. Vasilija Kneževića) kao kulturni pejzaž nastao kroz duži vremenski period nizom uspjelih interakcija prirodnih i antropogenih faktora”, piše u inicijativi. U neposrednoj blizini hotela, firma “Normal Company” sagradila je neboder od 12 spratova

Bonus video: