Objekti jutros otvoreni uprkos mjerama koje su propisali nadležni organi

Đeljošaj i građani Tuzi blokirali put: Čekamo Krivokapića i Abazovića na ulici da razgovaramo

Đeljošaj je rekao policajcima da traži od njih da obavijeste tužilaštvo da će, "ako se ovo nastavi", pozvati građane Tuzi da pruže otpor

133479 pregleda 2711 reakcija 490 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predjsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj je rekao da su blokirali međunarodni put i da se neće pomjeriti dok ne dođu Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović.

"Moraju da pričaju sa nama, da vidimo zašto nas diskriminišu i šta im smeta ovdje. Ne može na silu da se nametne ništa", kazao je u uključenju u Bojama jutra na TV Vijesti Đeljošaj.

Policija je došla u Tuzi kako bi zatvorila ugostiteljske objekte koji su jutros otvroreni uprkos mjerama koje je donijelo Ministarstvo zdravlja.

Ipak, lokali su nastavili sa radom, a građani su se okupili i pružili podršku rukovodstvu opštine

Đeljošaj je tražio da se dovede prevodilac "jer hoće da razgovara na maternjem jeziku".

Đeljošaj je rekao policajcima da traži od njih da obavijeste tužilaštvo da će, "ako se ovo nastavi", pozvati građane Tuzi da pruže otpor.

"Ova odluka je lična, kao osveta za postavljanje kosovske zastave. Nijedna opština iz prve grupe nije zatvorena, jedino smo mi izdvojeni iz prve grupe. Neprijatelji su oni koji se svete, a to su premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Dritan Abazović. Krivokapić se sveti jer sam ga prozvao jer nije čestitao Dan državnosti Kosova", rekao je Đeljošaj.

Nik Đeljošaj
foto: Luka Zeković

On je poručio da će se boriti "protiv diskriminacije" i da svi budu jednaki.

"Neću dozvoliti da nas niko ponižava. Od juče ih zovem, ne žele da se jave i žele problem i da diskriminišu Tuzi. Ne može ovako da se ponaša niko prema građanima", rekao je predsjednik Opštine.

On je ranije jutros u uključenju u Bojama jutra potvrdio da su ugostiteljski objekti u tom gradu otvoreni.

Nik Đeljošaj
foto: Luka Zeković

Da će tako biti, Đeljošaj je sinoć najavio na Fejsbuku.

"Na osnovu člana 27 stav 1 tačka 25 Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i na osnovu ovlašćenja koja mi daje Statut opštine Tuzi, donosim Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata u opštini Tuzi: od 07:00 - 18:00 časova. Svi ugostiteljski objekti će sjutra raditi po utvrđenom radnom vremenu. Svim našim prijateljima ugodna kafa, a neprijatelji ako nas budu ometali, imaćemo iznenađenje i za njih", poručio je sinoć Đeljošaj nakon sastanka sa ugostiteljima iz Tuzi.

On smatra da se radi o političkoj odluci Vlade i "osveti zbog isticanja zastave Kosova i Albanije na zgradi opštine".

Opština Tuzi je u prvoj grupi i zelenoj zoni

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo objavilio je da će ispitati da li je Đeljošaj, izjavom da neće poštovati mjere za suzbijanje koronavirusa, počinio krivično djelo pozivanje na otpor.

"Po nalogu zamjenika rukovodioca Nikole Boričića, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je formiran krivični predmet povodom izjave predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja, radi utvrđivanja postajanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo pozivanje na otpor ili drugo za koje se goni po službenoj dužnosti. Predmet je dodijeljen u rad dežurnom državnom tužiocu", saopštio je državni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Odluka nadležnih da zatvore ugostiteljske objekte u Tuzima donesena je kako bi se stanovništvo te opštine zaštitilo od koronavirusa i spriječio rast inficiranih, saopštio je direktor IJZ Igor Galić.

tabela incidenca
foto: IJZ

"Mjera je donesena u zaštitu njihovih građana. Ako građani Podgorice budu posjećivali Tuzi, a rekao bih da su 80 odsto pacijenata asimptomatski slučajevi, to će podgoditi građane Tuzi", rekao je Galić "Vijestima" i istakao da isto važi i za Danilovgrad i Bar.

Na pitanje zašto nisu ukinuli međugradski saobraćaj, Galić je pitao "mislite da bi mogli sa neke druge strane da dođu u Tuzi".

Preporučujemo za Vas