"Kako bi se stekao kolektivni imunitet"

Borovinić Bojović: Narednih mjeseci planiramo da vakcinišemo 300.000 građana

Sastala se sa ambasadorkom Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks

18715 pregleda 259 reakcija 24 komentar(a)
Medoks i Borovinić Bojović, Foto: Ministartsvo zdravlja
Medoks i Borovinić Bojović, Foto: Ministartsvo zdravlja

U narednih nekoliko mjeseci planirano je da se vakciniše oko 300.000 građana Crne Gore, kako bi se stekao kolektivni imunitet, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na sastanku sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Karen Medoks, saopšteno je iz ministarstva.

U saopštenju se navodi da je na sastanku ocijenjeno da je vakcina britanske proizvodnje Astra Zeneka veoma pouzdana, kvalitetna i efikasna i iskazana je zajednička spremnost da stvore uslovi da što prije stigne u Crnu Goru.

Borovinić Bojović je upoznala Medoks da se u narednom periodu očekuje isporuka kontigenata vakcina prema utvrđenoj dinamici, među kojima je, pored ruske Sputnjik, kineske Sinofarm, američke Fajzer i britanska vakcina Astra Zeneka, koja u količini od 84 hiljade stiže u Crnu Goru kroz Kovaks mehanizam.

Borovinić Bojović je ambasadorki predočila planove Ministarstva zdravlja i u procesu digitalizacije zdravstvenog sistema i novom platformom „Corona odgovor“, koja se priprema na nivou Vlade Crne Gore, gdje građani mogu da dobiju sve odgovore i informacije u vezi sa epidemijom izazavanom virusom Covid-19.

Medoks je rekla da je ponosna što je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržala razvoj i testiranje vakcine sa Oksforda.

„Britanska vlada je pomogla prikupiti milijardu dolara za Kovaks mehanizam, zajedno sa drugim donatorima. Uz preko 548 miliona funti obećane podrške od strane Ujedinjenog Kraljevstva, pomoći ćemo distribuciju preko milijardu doza vakcina protiv koronavirusa“, rekla je Medoks.

U saopštenju se dodaje da je ona istakla da je vakcinacija najbolje oružje u borbi protiv pandemije i sredstvo za povratak redovnom životu.

„Premijer Džonson je nakon sastanka G7 zemalja obećao da će višak vakcina u UK biti preusmjeren ekonomski siromašnijim zemljama, kako bi se ekonomije što prije oporavile“, navela je ona.

Preporučujemo za Vas