IMCG uputio inicijativu Vladi: Usvojiti Strategije medijske i informacijske pismenosti

“Inicijativa mora da obuhvati i Univerzitet, medije, roditelje i roditeljska udruženja, manjinske i grupe sa posebnim potrebama, biblioteke, lokalne samouprave, Agenciju za elektronske medije"

3290 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za medije Crne Gore (IMCG) uputio je Vladi inicijativu kojom traže usvajanje Strategije medijske i informacijske pismenosti, sa pratećim Akcionim planom za 2021. godinu.

U obrazloženju inicijative, pored ostalog, navode da bi uvođenje tih predmeta u sve škole “bio sistemski odgovor države na ozbiljan društveni problem koji se ne smije zanemarivati”.

“Problemi modernog doba koji ostavljaju ozbiljne posljedice na ukupno stanje u društvu su kampanje laži, dezinformacija, govora mržnje i drugih toksičnih i štetnih sadržaja, kojim obiluju medijske platforme, a što vrlo često ugrožava demokratska društva. Sami smo svjedoci polarizacije u društvu kojima doprinose pad profesionalnih standarda i društvene mreže”, navode u obrazloženju.

Dodaju i da od 32 hiljade srednjoškolaca, čak 22 hiljade nemaju mogućnost da steknu vještine važne za ravnopravno učešće na tržištu rada, za učešće u demokratskim procesima i stvaranje otpornosti u odnosu na npr. dezinformacije, propagandu i manipulacije.

“Ovakvo okruženje je poseban problem za mlade, koji prema relevantnim domaćim i svjetskim istraživanjima provode i do devet časova dnevno na raznim medijskim platformama. Zato je medijska pismenost danas minimum opšteg obrazovanja - kao i klasična pismenost”, kazali su iz IMCG.

Procjenjuju i da su pretpostavke za realizaciju inicijative već u školskoj 2021/22. godini stvorene.

“Za to je dovoljna samo odluka Ministarstva prosvjete i Vlade”, navode iz IMCG.

Medijska i informaciona pismenost od 2009. godine izborni je predmet u gimnazijama, što, kako su kazali iz IMCG, gimnazijalce stavlja u privilegovan položaj. “Iako je u 21. vijeku neophodnost za svu djecu i mlade da prepoznaju opasnosti koje dolaze sa digitalnih platformi i da ovladaju vještinama kritičkog promišljanja, što nudi koncept medijsko-informacione pismenosti”, navode iz IMCG.

Dodaju i da nastavni plan i program za taj predmet već postoji, te da je u prethodnom periodu obuku prošlo skoro tri stotine nastavnika osnovnih i srednjih škola.

Za puni efekat unaprjeđenja stanja u društvu, kako su kazali, treba biti usvojena sveobuhvatna Strategija, čiji nosioci treba da budu Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Strategija i prateći Akcioni plan bi uključili Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Centar za bezbjednost na internetu, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, civilno društvo...

“Inicijativa mora da obuhvati i Univerzitet, medije, roditelje i roditeljska udruženja, manjinske i grupe sa posebnim potrebama, biblioteke, lokalne samouprave, Agenciju za elektronske medije… zbog čega je važno da se Vlada postavi na čelo ove inicijative. Prethodna vlast nije pokazala dovoljno razumijevanja za ovu problematiku pa očekujemo puni senzibilitet prema izazovima našeg doba i hitnu reakciju Vlade koja će biti u korak sa vremenom”, navode iz IMCG

Bonus video: