Pamuk posjetio Cetinje: Ponovo će doći na proljeće

Pamuk je rekao i da je srećan zbog toga što je doživio da se njegove knjige objave i prevedu na 62 jezika
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2017. 17:22h

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, turski pisac Orhan Pamuk boravio je danas na Cetinju u okviru trodnevne posjete Crnoj Gori, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje

On je učestvovao na naučnom Simpozijumu o njegovom djelu, koji je održan u Muzeju novca i na kojem su govorili eminentni univerzitetski profesori iz naše zemlje i regiona, nakon čega se susreo sa gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Bogdanovićem.

Pamuk se kako se navodi u saopštenju zahvalio Bogdanoviću na toploj dobrodošlici i istakao da mu je izuzetno zadovoljstvo što je bio u prilici da posjeti i upozna Cetinje i Crnu Goru.

On je kazao da će ponovo doći na proljeće sledeće godine.

Pamuk je rekao i da je srećan zbog toga što je doživio da se njegove knjige objave i prevedu na 62 jezika.

"Srećan sam i zbog toga što sam u prilici da putujem svijetom, obilazim knjižare i družim se sa ljudima kao što ste vi", kazao je turski nobelovac.

On se tokom boravka u Crnoj Gori, kako je istakao, uvjerio koliko je popularan i dodao da je Crna Gora država u kojoj je, nakon Turske, najzastupljeniji pisac.

Bogdanović je iskazao zadovoljstvo činjenicom da jedan od najvećih svjetskih pisaca današnjice boravi u Crnoj Gori i što je posjetio crnogorsku prijestonicu.

On je sa turskim nobelovcem obišao istorijsko jezgro grada, kao i Dvor kralja Nikole, Njegoševu biljardu i Cetinjski manastir i upoznao ga sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem Cetinja i Crne Gore.

Orhan Pamuk je rođen je 1952. godine u Istambulu. Najpoznatiji je i najtiražniji savremeni turski pisac. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2006. godine. Njegova djela prevedena su na više od šezdeset jezika u preko trideset miliona primjeraka.

Organizator posjete Orhana Pamuka Crnoj Gori je "Nova knjiga" koja je i izdavač njegovih romana, a pokrovitelji su Vlada Crne Gore, Ministarstvo kulture, Prijestonica Cetinje i Opština Bijelo Polje.

Galerija

Bonus video: