Webinar na temu "Ruralni i kulturni turizam u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj"

Balkanska ponuda za strane i domaće turiste

"Ova studija je za cilj imala procjenu potencijala ruralnog i kulturnog turizma u sve tri zemlje, unaprijeđenje buduće saradnje između Srbije, Hrvatske i Crne Gore i uspostavljanje balkansko-regionalne ponude za strane i domaće turiste", saopšteno je iz TO Tivat.

2679 pregleda 0 komentar(a)
Foto: TO Tivat
Foto: TO Tivat

Webinar na temu „Ruralni i kulturni turizam u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj“ u organizaciji kompanije Veselinov Tourism Consulting (VTC), održan je juče a u njegovom radu učestvovala je i direktorica Turističke organizacije Tivat Danica Banjević. U okviru webinara predstavljeni su rezultati istoimene studije, čiji je autor Nikola Kovačević, konsultant za istraživanje tržišta i obradu podataka u agenciji Insight Out.

"Ova studija je za cilj imala procjenu potencijala ruralnog i kulturnog turizma u sve tri zemlje, unaprijeđenje buduće saradnje između Srbije, Hrvatske i Crne Gore i uspostavljanje balkansko-regionalne ponude za strane i domaće turiste", saopšteno je iz TO Tivat.

Prema istraživanju 40 odsto cjelokupnog evropskog turizma čine određeni oblici kulturnog turizma koji istovremeno prezentuju istorijske lokalitete, promovišu tradiciju i donose prihod malim preduzećima. Kulturni turizam predstavlja putovanje turista u cilju posjećivanja atrakcije destinacije kao što su umjetnički događaji, arheološki lokaliteti, muzeji, sajmovi i sl, ali podrazumijeva i upoznavanje života lokalnog stanovništva, lokalne gastronomije, posjetu selima i upoznavanje lokalnih tradicija. Utvrđeno je da kulturni turizam snažno doprinosi razvoju lokalnih ekonomija, ali ono što je takođe neophodno istaći jeste da 90 odsto kulturnih ruta u Evropi prolazi kroz ruralna područja. Zbog toga je korelacija između ruralnog i kulturnog toliko bitna za turističke organizacije i turističke agencije.

Kada je riječ o eko-turizmu, iz TO Tivat ističu da su učesnici webinara ukazali na neophodnost predstavljanja održivih aspekata i kulturnog i seoskog turizma sa referencama na socio-kulturne, ekonomske i ekološki prihvatljive okolnosti.

"Sprovedeno istraživanje pokazuje ključne asocijacije zajedničke za sve tri zemlje, a to su: Odlična autentična hrana; Istorijska mjesta i kultura; Aktivnosti na otvorenom/spokojna i netaknuta priroda (i more i kopno) i Ljubazni i gostoprimljivi ljudi. Pedeset i četiri odsto ispitanika Crnu Goru povezuje sa ‘mirnom i netaknutom prirodom’, a na drugom mjestu je ‘odlična autentična hrana’ sa 42 odsto. Najbolje ocijenjene tri kategorije, kompletira “ljubazni i gostoprimljivi ljudi’ sa 34 odsto glasova ispitanika. “Vrijedi pomenuti ‘Sportovi na vodi’ kao četvrtu asocijaciju sa 31 odsto, s obzirom na to da je obala Jadranskog mora glavna turistička atrakcija ove destinacije. Na kraju, 41 odsto ispitanika koji bi za svoje sljedeće putovanje izabrali ‘aktivnosti na otvorenom’, takođe bi izabrali Crnu Goru kao svoju sljedeću destinaciju, podaci su iz studije. Na pitanje šta će izbjegavati prilikom izbora destinacije na prva dva mjesta su nebezbjedne i destinacije koje se fokusiraju na masovnom turizmu, a na trećem mjestu je kliše turizam što znači da će turisti tražiti nove destinacije sa tradicionalnim i autentičnim proizvodima.“- precizirali su iz tivatske TO.

Direktorica Turističke organizacije Tivat Danica Banjević je uzela učešće u okviru drugog dijela vebinara, na panel diskusiji na temu: „Iskustvo turističkih organizacija iz regiona tokom 2020-e i planovi za predstojeću sezonu“. Na tu temu govorili su I Manuela Hrvatin – predstavnica Istra Inspirit i Miloš Rađen ispred Turističke organizacije Zapadne Srbije. Banjević tokom panela govorila je o aktivnostima koje je TO Tivat sprovela u toku prethodne godine a tiče se održivog turističkog razvoja i planovima u narednom periodu naročito u dijelu uvezivanje kulturnog i ruralnog turizma na poluostrvu Luštica u saradnji sa TO Herceg Novi. Učesnici webinara su bili predstavnici turističke privrede Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Preporučujemo za Vas