Linija za psihološku podršku od danas ponovo u funkciji

Linija će biti dostupna radnim danima od devet do 18 i vikendom od devet do 15 sati

2614 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Besplatna telefonska linija 1555, za psihološku podršku i pomoć, od danas je ponovo u funkciji i biće dostupna svima kojima bude potreban taj vid podrške, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Linija će biti dostupna radnim danima od devet do 18 i vikendom od devet do 15 sati.

Iz KCCG kazali su da je taj servis omogućen u saradnji sa Crnogorskim Telekomom, koji je obezbijedio svu potrebnu logističku i tehničko-tehnološku podršku.

“Linija će funkcionisati u koordinaciji i saradnji sa drugim značajnim institucijama sistema kao što su policija i Hitna pomoć”, navodi se u saopštenju.

Iz KCCG su podsjetili da je linija funkcionisala tokom prvog potpunog zaključavanja države, od 30. marta do 18. maja prošle godine, i u tom periodu obavila više od 700 poziva.

“Gotovo trećinu, od ukupnog broja poziva, primljeno je od naših sugrađana koji nikada ranije nijesu imali probleme iz domena mentalnog zdravlja i kod kojih su prve psihičke tegobe bile upravo provocirane situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se od decembra prošle godine redovno pružaju psihološko-psihijatrijske usluge na svim nivoima zdravstvene zaštite, a da se ambulantno i hospitalno liječenje i tretmani pacijenata odvijaju nesmetano.

“Psihijatri, psiholozi i socijalni radnici su građanima dostupni u okviru svojih redovnih radnih obaveza. U tom smislu, besplatna linija 1555 svakako nije jedini, ali jeste važan dodatan servis, dostupan svima”, zaključuje se u saopštenju.

Odmah nakon stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja, najpozvanji da se nađu u ulozi pomagača su svakako studneti završnih godina psihologije i medicine. Obostrano je i posebno zadovoljstvo, što su obuku za rad na liniji prošli baš ovi mladi ljudi, naši budući psiholozi i ljekari. Njihov rad će kontinuirano pratiti i supervizirati tim stručnjaka.

Bonus video: