Čistili imanja, pa zapalili šumu

Iznad sela Liverovići gorjelo i prije nekoliko godina, a uzrok je, kako ističu Župljani i ovoga puta isti - nesavjesni pojedinci

10032 pregleda 6 komentar(a)
Požar u Borju, Foto: Župa u srcu
Požar u Borju, Foto: Župa u srcu

U nikšićkoj Župi ponovo je izbio požar u podnožju Borja, iznad sela Liverovići, gdje je gorjelo i prije nekoliko godina, a uzrok je, kako ističu Župljani i ovoga puta isti - nesavjesni pojedinci.

“Požar je već uzeo maha tako da osim prostora koji je prije nekoliko godina potpuno sagorio, gore i stogodišnja stabla rijetke vrste bora. Kao i prije nekoliko godina, požar je izazvan nesavjesnim ponašanjem mještana koji su lijepe dane iskoristili da ‘očiste’ imanja. Ovaj način ‘čišćenja’ Župi je donio hiljade hektara uništene šume. Egoističan odnos pojedinaca doveo je do toga da se misli samo na svoje, ali i ne i na prirodu kao osnovu života“, naveli su iz NVO “Župa u srcu”.

Kako su iz te NVO saopštili, požari su prije nekoliko godina na tom području ubrzali eroziju zemljišta i glavnog puta, povećana je, tvrde, koncentracija kancerogenih čestica u vazduhu, a posebno negativno utiče na zdravlje osoba sa disajnim problemima.

Bonus video: