Gradski menadžer trošio znatno više od planiranog

Kolašinske Demokrate od Velja Jovanića traže odgovor i o zapošljavanju saradnika. On je poručio da će im odgovoriti na sjednici SO

10079 pregleda 21 reakcija 6 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Služba glavnog gradskog menadžera u Kolašinu potrošila je tokom 2019. godine čak 7.120 eura novca iz budžeta na konsultantske usluge, što daleko premašuje planirane izdatke po tom osnovu. Takođe, kako tvrdi šef odborničkog kluba Demokrata Vladimir Martinović, čak devet puta su premašeni i planirani rashodi za službena putovanja.

"Za konsultantske usluge 2019. godine u Službi glavnog gradskog menadžera bilo je planirano da se potroši 400 eura. Za službena putovanja bilo je planirano 200, a potrošeno 1.829 eura. Zanima nas ko je konsultovao tu službu i oko čega, a o trošku građana. Zaključujem da bi ta vrsta troškova tokom 2020. godine bila ista ili čak veća, da ih epidemiloška situacija nije spriječila", kaže Martinović.

On je od Velja Jovanovića, glavnog gradskog mendžera, na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta tražio detaljne informacije o načinu na koji je trošen novac prije dvije godine.

Takođe, Demokrate tvrde da je, mimo zakona, u toj službi radno angažovan određeni broj službenika.

"Već tri godine u lokalnoj upravi svjesno krše zakon. Plan optimizacije javne uprave Crne Gore, koji je donijela bivša Vlada, ne ostavlja mogućnost za osnivanje stručne službe menadžera. Ta mogućnost postoji za službe glavnog administratora i glavnog gradskog arhitekte. Zakon o lokalnoj samopupravi je, takođe, isto definisao. Iz toga proizilazi da je predsjednik Opštine Milosav Bulatović donio nezakonitu Odluku o organizaciji lokalne uprave i da su zapošljavali u službi, koju zakon ne prepoznaje", tvrdi Martinović.

Jovanović juče za "Vijesti" nije želio da komentariše optužbe Demokrata. Martinoviću će, najavio je, odgovoriti u skladu sa zakonom na postavljena pitanja na sjednici SO.

"Na odbornička pitanja odgovoriću, u skladu sa zakonom. Do tada ne bih želio da komentarišem navode šefa odborničkog kluba Demokrata", kazao je on.

Prema pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta iz aprila 2019. godine, pored Jovanovića, u Službi menadžera zaposleno je još dvoje. Tim dokumentom, pored menadžera, sistematizovana su radna mjesta samostalnog savjetnika/ce za razvoj i impementaciju projekta i višeg savjetnika/ce za implementaciju projekta.

Prema informacijama dostupnim javnosti, tokom minule dvije godine Služba menadžera bila je izuzetno efikasna. Zahvaljujući njihovim predlozima projekata, poslije višegodišnje pauze, Kolašin je uspio da povuče sredstva iz evropskih fondova. Tim novcem trebalo bi da budu riješeni neki od krupnih kolašinskih infrastrukturnih problema, a prije svega da se postigne kvalitet snabdijevanje vodom.

Takođe, kako su nedavno iz Službe menadžera kazali, trenutno rade na više projekata, među kojima je i onaj koji se odnosi na zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

Bonus video: