Šušić: Mještanima park šume konačno omogućen uvid u spise, uskoro krivične prijave

Iz Prave Crne Gore navode da su mještani najavili da će podnijeti krivične prijave, jer smatraju da je "neko u ovom krajnje čudnom postupanju nadležnih organa, svjesno kršio zakon da bi pribavio korist sebi ili drugom"

3171 pregleda 62 reakcija 1 komentar(a)
Šušić, Foto: Prava Crna Gora
Šušić, Foto: Prava Crna Gora

Mještanima Park šume Zagorič je, nakon više od deceniju od početka postupka, konačno omogućen uvid u spise predmeta Komisije za povraćaj i obeštećenje, saopštio je funkcioner Prave Crne Gore, advokat Mitar Šušić.

Podsjeća da je u predmetima zemljište u nekadašnjem parku, "bez znanja mještana koji su u međuvremenu uz saglasnost opštinskih organa na njemu izgradili kuće", vraćeno ranijim vlasnicima, porodicama Stamatović i Vučinić.

„Uvidom u predmetne spise potvrdile su se naše sumnje da je sve rađeno i završeno daleko od očiju javnosti. Dok je nama opštinska administracija pred svake izbore postavljala rasvjetu i obećavala legalizaciju, istovremeno je pravila dil sa ranijim vlasnicima. Neshvatljivo je da se niko iz Opštine nije žalio na rješenje komisije, iako se njihov predstavnik tokom čitavog postupka protivio zahtjevu za vraćanje, kao i Zaštitnik imovinsko pravnih interesa. Sve ono na šta mi godinama ukazujemo, i oni su isticali u postupku pred Komisijom. A onda u jednom trenutku – muk. Donosi se rješenje suprotno činjenicama, a svi koji su se protivili, odjednom ćute.“ – kazao je mještanin Radovan Jeremić.

Šušić je kazao da postupak obiluje nepravilnostima i da je njegovo ponavljanje najmanje što se može uraditi u ovoj situaciji.

„Prije svega, imperativna je odredba zakona da parkovi ne mogu biti predmet povraćaja. Komisija je u trenutku donošenja rješenja imala ispred sebe važeći urbanistički plan, kojim je jasno predmetna oblast definisana kao park i zaštitna šuma."

Pored toga, dodaje, nalazom vještaka građevinske struke utvrđeno je da je više od tri četvrtine predmetnog lokaliteta u trenutku podnošenja zahtjeva za povraćaj ili obeštećenje već bilo zauzeto gradnjom, što bi takođe, kako ističe, shodno tada i danas važećem Zakonu o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, trebalo da bude razlog zbog kojeg zemljište ne može biti vraćeno, već isključivo isplaćeno obeštećenje ranijim vlasnicima.

"Takođe, granice vraćenog zemljišta su utvrđene na nedopustivo proizvoljan način, prosto po kazivanju naslednika ranijih vlasnika, što je zaista apsurd. Konačno, neshvatljivo je da predstavnici stranaka koje su učestvovale u postupku – Glavnog grada, Fonda za obeštećenje, Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, nisu izjavili žalbu na prvostepeno rješenje Komisije, koje je potpuno suprotno ne samo utvrđenom činjeničnom stanju, već i pravnim stavovima istih tih organa tokom postupka. Zbog čega je izostalo prispitivanje odluke na većoj instanci, sada može biti predmet nagađanja, ali zbog sličnog postupanja u predmetu mnogo manje vrijednosti, u Ulcinju je jedan broj službenika bio izložen krivičnom gonjenju.“

Iz Prave Crne Gore navode da su mještani najavili da će podnijeti krivične prijave, jer smatraju da je "neko u ovom krajnje čudnom postupanju nadležnih organa, svjesno kršio zakon da bi pribavio korist sebi ili drugom".

Jeremić ističe da će ubrzo o svim nepravilnostima obavijestiti nadležne organe:

„Tražićemo prijem kod ministra finansija i premijera. A odmah nakon izbora novog tužioca, podnijećemo krivične prijave protiv odgovornih,“ zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: