Od džemova i sokova može da se živi

Firma zapošljava pet radnika, a Krunić kaže da će sa otvaranjem novog pogona biti mjesta i za više zaposlenih, a posla će biti i za sakupljače samoniklih plodova
322 pregleda 0 komentar(a)
Firma Seoce, Foto: Seoce
Firma Seoce, Foto: Seoce
Ažurirano: 16.12.2017. 13:55h

Marko Krunić iz Plužina prije tri godine je krenuo sa proizvodnjom sokova, džemova i kompota od borovnice, šipuraka, drenjina i drugih samoniklih plodova. Vlasnik firme “Seoce” danas gradi pogon na Goransku.

“Vidio sam da u Crnoj Gori nema ovih proizvoda, a da imamo velikog potencijala za tu vrstu proizvodnje. Zakupili smo prostor i krenuli sa proizvodnjom, da bi nakon tri godine, kada su se za to stekli uslovi, počeli sa izgradnjom pogona na Goransku”, kazao je za „Vijesti“ Krunić.

Priča da će hala biti na dva sprata, da u osnovi ima oko 190 kvadrata i da se nalazi u neposrednoj blizini magistralnog puta Nikšić-Plužine.

“Vrijednost radova je 70.000 eura, a preko projekta IPAD like 2 dobili smo 30.000. Plan je da gradnja bude završena do maja, kako bi najkasnije u junu krenuli sa proizvodnjom u novom pogonu“.

Krunić kaže da se proizvodi prave po originalnim receptima tradicionalne kuhinje, bez aditiva, konzervansa, isključivo od “darova prirode”.

“Do kraja godine moramo da distribuiramo 10.000 jedinica proizvoda, tegli i flaša. Otvaranjem pogona naredne godine, planiramo i da povećamo proizvodnju na 30.000 jedinica, a za dvije godine na 50.000”.

Ističe da će biti zadovoljan kada ispuni plan i stigne do 100.000 jedinica.

“Imamo nezagađene, zdrave plodove koje samo treba preraditi, upakovati i distribuirati, a mi ih nažalost uglavnom uvozimo. Svi naši proizvodi su kontrolisani od Instituta za javno zdravlje i ni na koji način nijesu bili u dodiru sa hemijskim sredstvima za masovnu primjenu”. Firma zapošljava pet radnika, a Krunić kaže da će sa otvaranjem novog pogona biti mjesta i za više zaposlenih, a posla će biti i za sakupljače samoniklih plodova.

Bonus video: