Gerontodomaćice iz Pljevalja ostale bez radnog staža i primanja

One tvrde da tokom svog petogodišnjeg rada nijesu imale godišnje odmore, slobodne dane i pravo na bolovanje, ali i da je bez njihoe pomoći ostalo i 140 starijih Pljevljaka o kojima su brinule

15795 pregleda 22 reakcija 9 komentar(a)
Gerontodomaćice iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Gerontodomaćice iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Gerontodomaćice iz Pljevalja, njih četrnaest, koje su bile angažovane za pomoć starim osobama preko Centra za socijalni rad, od decembra ne rade i nemaju nikakva primanja, a bez njihove pomoći ostalo je i 140 starijih Pljevljaka o kojima su brinule.

Jedna od njih, Elzana Hrković, kaže da su od 2016. godine do prošle godine bile angažovane preko Centra za rad i socijalno staranje, a od marta prošle godine preko Crvenog krsta.

"Od kraja prošle godine ne radimo i nemamo nikakva primanja. Stara lica o kojima smo se brinuli i dalje nas zovu i traže da im pomognemo i učinimo neku uslugu. Praktično, u teškom smo položaju i mi i oni. Mi smo ostale bez posla, a oni bez prijeko potrebne pomoći", kazala je Hrković.

Ona novodi da su prilikom zaposlenja prednost imale samohrane majke i lica koja primaju materijalno obezbjeđenje porodice.

Ističe da su naknadu za svoj rad koja je u početku iznosila 250, a kasnije 209 eura, dobijale preko Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Gerontodomaćice tvrde da su sve vrijeme radile po ugovoru o djelu i da im nije tekao radni staž.

"Nakon pet godina, ostali smo bez ičega. Čak nemamo ni dan radnog staža jer smo radile preko ugovora o djelu", kazala je Hrković.

Gerontodomaćice tvrde da tokom svog petogodišnjeg rada nijesu imale godišnje odmore, slobodne dane i pravo na bolovanje.

Neke od njih tvrde da su imale ozbiljne zdravstvene probleme, ali da su morale da rade.

"Najteže nam pada što smo sve vrijeme vođene da radimo po ugovoru o djelu. Uzeli su nam radne knjižice, kako se ne bi vodile kao nezaposlena lica. Sada je Vlada dala pomoć nezaposlenim osobama od 100 eura, koja bi nam puno značila. Mi na tu pomoć nemamo pravo, jer su nas uklonili sa spiska nezaposlenih lica. Radne knjižice su nam vratili polovinom februara i u njima nema dana radnog staža za sve ove protekle godine", kazala je Svetlana Кlačar.

Ističe da stalno dobijaju obećanja da će početi da rade, ali da se rokovi stalno odlažu.

"Mi smo i prethodnih godina radile za mali novac i nismo mogle nešto uštedjeti. Već dva mjeseca uopšte ne radimo i nemamo primanja, a stalno su nam obećavali da ćemo početi sa radom", kazala je Кlačar.

Neki od korisnika koje su "Vijesti" juče kontaktirale kazali su da im je život bez pomoći gerontodomaćica znatno teži jer nema ko da im donese potrebne namirnice, ljekove i plati račune.

Sekretar Crvenog krsta u Pljevljima Željko Minić kazao je da je ovaj projekat potreban, ali da ne zna hoće li i kada biti obnovljen program gerontodomaćica.

"Imamo pozive starih lica koja se interesuju hoće li biti obnovljen ovaj program, ali mi to ne znamo", rekao je Minić.

Bonus video: