Autentičan Mediteran se u svijetu kotira kao luksuz

Autenti;ne palate i kamene kuće na jadranskoj rivijeri se visoko kotiraju na svjetskom tržištu luksuznih nekretnina

54497 pregleda 34 reakcija 0 komentar(a)

Vjekovima stara kamena kuća, na poluostrvu Smokvica na crnogorskoj rivijeri, proglašena je za jednu od najtraženijih luksuznih rezidencija na portalu Mansion Global u prethodnoj kalendarskoj godini - ovaj prestižni portal za nekretnine iz Wall Street Journal grupacije uživa povjerenje kupaca sa najistančajnijim ukusom za estetiku, velike investicije, pasionirane kolekcionare luksuznih nepokretnosti, i broji preko 30 miliona posjeta godišnje.

„Stamena dama“ na poluostrvu Smokvica u Reževićima, datira iz XIV vijeka i na tržištu luksuznih nekretnina se prodaje po cijeni od 7 miliona eura. Vila Smokvica je sagrađena od kamena, sa krovom od terakote i drvenim zelenim škurima. Ta okućnica je Mediteran u malom, odakle se pruža pogled na sve nijanse modro plavih talasa Jadrana i gdje do terase dopire miris soli i miješa se sa četinarima planinskih masiva, spokoj bonace i divlja ljepota nevere - to je taj detalj koji čini razliku u luksuzu i po čemu jadranska obala odskače i visoko se kotira na tržištu autentičnih destinacija za nekretnine, ističe direktor Montenegro Sotheby's Realty-a Niko Laković. Lakovićev portfolio na tržištu nekretnina Montenegro Sothebys se bazira na prodaji rezidencija na Jadranu – njegova ekspertiza je i valorizacija istorijskog i arhitektonskog nasljeđa koje baštine Jadran i Mediteran. Laković je zagovornik stava da se autentičan Mediteran, od arhitekture do načina života primoraca, u svijetu kotira kao poseban luksuz, i to zasluženo, kao i to da je ova Mansion Global's lista to i dokazala – pored savremenih i najvećih arhitektonskih dostignuća na ovoj platformi, vila Smokvica- „Mediteran u malom“ je najcjenjenije. Kada kažemo najcjenjenije, ne govorimo prvenstveno o novcu, već o poštovanju svega što Mediteran jeste.

CRNA GORA U KATALOGU NAJBOGATIJIH LJUDI SVIJETA.

Sotheby's je brend koji uživa povjerenje svjetske javnosti i sinonim je za aukcije najvrijednijih umjetnina na svijetu. Ova kompanija se, istovremeno, bavi i prodajom luksuznih nekretnina i asocijacija je za najviše standarde i u ovoj oblasti. Na mapi od 72 države svijeta u kojima ova poslovna imperija niže svoje uspjehe, od 2020. godine se nalazi i Crna Gora. Strastveni kolekcionari umjetnina i nekretnina, koji su jedni od najbogatijih na svijetu, upoznati su od skoro i sa tržištem trofejnih nekretnina širom crnogorske obale i Jadrana. Tako se Vila Smokvica i druge autentične građevine rangiraju kao najcjenjenije na svim meridijanima - o njoj i sličnima na rivijeri pišu globalni mediji u njihovim najboljim editorijalima, kao što su Bloomberg, New York Times, Financial Times, Wall Street Journal.

Vila Smokvica – Sveti Stefan u minijaturi

Rezidencija Smokvica je sagrađena na poluostrvu koje je od čistog Mediterana – stijene sa zelenom oazom borova, čempresa, masline i divlje primorske voćke sa slatkim plodom smokve, do istorijskog nasljeđa same rezidencije jer su se iz ove kuće branili Paštrovići od čestih napada gusara. Rezidencijalni dio kamene vile u kojoj je pisana lokalna istorija čine četiri spavaće sobe, pet kupatila, prostrani dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom. Kuriozitet je da su unutar stijene na utvrđjenju Smokvica sagrađene i dvije spavaće sobe koje su nekada bile puškarnice. Rustika Mediterana je identitet enetrijera ove vile sa kamenim zidovima, drvenim gredama, i autentičnim primorskim namještajem. Vila, u hladu drevnih borova, ima sedam terasa – gumna spojenih kamenim stepenicama koje pružaju potpunu privatnost. Ostrvo ima i dva izvora slatke pitke vode.

Kuriozitet je da su za sedam vijekova postojanja vile u Reževićima, vlasnici ovog raskošnog primorskog raja bile samo tri porodice – teško je odreći se ovog luksuza koje samo priroda kreira. Pretpostavlja se da je današnja luksuzna nekretnina od istorijskog značaja u početku služila kao karantin za pomorce koji su se vraćali kuci sa dugih plovidbi po svjetskim akvatorijumima, a zatim i kao njihovo odmorište. Naime, nakon širenja kuge u Veneciji 1347. godine, luke na Jadranu su otkazivale gostoprimstvo brodovima za koje se sumnjalo da dolaze iz inficiranih područja. Ovo poluostrvo je bilo prva spona između mora i kopna, i utočište onih koji su morali u izolaciju prije nego što bi zagrlili svoje bližnje. Izolovano i ušuškano između borova,vijekovima je služilo kao lazaret, samostan na ostrvu, te i danas, zbog svog izgleda, ostaje kao stameni izaslanik. Život na njemu kreiran je po mjeri ljubitelja starog i autentičnog Mediterana - i samo rijetki imaju taj ”luksuz” da isti prepoznaju i uživaju u detaljima svakodnevice na obali.

Autentičan Mediteran je luksuz

Osim što je jedna od najzapaženijih nekretnina na portalu Mansion Global, vila Smokvica je konkurenciju nadmasila i cijenom od 7 miliona €, iako je po površini od 200 kvadratnih metara ujedno najmanja od svih pet nekretnina na pomenutoj listi. Poređenja radi, druga na listi je vila u arhipelagu Maldiva sa privatnim bazenom i toboganom koji vodi pravo u Indijski okean. Iako ima 625 kvadratnih metara, cijena joj je 6,5 miliona evra. Trećeplasirana „trougaona kuća” u Kaliforniji površine 490 kvadratnih metara, smještena između dva brda, košta 2,8 miliona eura. Kuća u priobalju Švedske, s površinom 405 kvadrata sa privatnom lukom, koja je na četvrtom mjestu, cijeni se 2,6 miliona eura. Na začelju liste je kuća Mevs u Londonu, koja ima 371 kvadratnih metara a cijena joj je 3,9 miliona eura. Još jednom je dokazano da kvalitet nadmašuje kvantitet pa i kada je u pitanja mjerna jedinica M2. A zašto? Zato što su autentičnost, priroda i nasljeđe vrijednosti koje prevazilaze sve ostale kategorije, pa i u domenu nekretnina.