Savjet istražuje šverc cigareta i auto-put

Na inicijativu Vanje Ćalović Marković zatražena dokumentacija od svih organa izvršne vlasti u vezi sa auto-putem, fabrikama cigareta i oružja. Savjet dao preporuku Vladi da obustavi isplate socijalne pomoći iz budžetske rezerve dok ne utvrdi precizne kriterijume

66029 pregleda 1498 reakcija 108 komentar(a)
Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović
Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou tražiće od svih državnih organa i institucija, koje mogu da imaju bilo kakve informacije, podatke o svemu što se tiče auto-puta, ali i dvije fabrike cigareta – „Tara“ iz Mojkovca i Novi duvanski kombinat iz Podgorice.

To je za „Vijesti“ juče nakon sjednice potvrdila Vanja Ćalović Marković, koja rukovodi stručnim tijelom Savjeta.

„Takođe, zatražićemo od svih institucija izvršne vlasti koje mogu da imaju bilo kakve informacije, podatke o fabrici oružja ‘Tara’ iz Mojkovca, ali i o ‘Montenegro defence industry’ iz Podgorice“, kazala je Ćalović Marković za „Vijesti“.

Savjet je juče, upravo na inicijativu Ćalović Marović, odlučio i da uputi još jednu preporuku Vladi: da privremeno obustavi odlučivanje o isplatama, kao i isplate sredstava fizičkim licima za socijalnu i drugu pomoć iz budžetske rezerve.

„Sve dok ne usvoji kriterijume za raspodjelu sredstava kroz izmjene odgovarajućeg pravilnika“, kazala je ona.

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije osnovan je nedavno, a baviće se, kako je ranije najavljeno, najsloženijim i najizazovnijim slučajevima u kojima postoji indicija da je bilo koruptivnih radnji.

U Savjetu su poptredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk i redovni profesor Univerziteta Crne Gore Milan Popović.

Ćalović Marković je ranije kazala da će je dogovoreno da će se Savjet dominantno baviti javnim politikama i koordinacijom rada nadležnih institucija u izvršnoj vlasti koje se bave borbom protiv korupcije na visokom nivou.

Formirano stručno tijelo će se, kako je najavila, baviti istraživanjem „konkretnih slučajeva i podnositi prijave nadležnim tužilaštvima, ako dođe do dovoljno podataka“.

„Sa druge strane, na osnovu zaključaka iz tih slučajeva, davaće konkretne preporuke kako ttreba promijeniti sistem da bi se prevenirala pojava korupcije na visokom nivou u budućem periodu. Ja sam već danas tražila osnovne informacije o nekim slučajevima, a svake nedjelje ću tražiti dodatne podatke. Prvo, tražili smo podatke koje se odnose na stanove javnih funkcionera, koje je dodjeljivala bivša izvršna vlast i o čemu su podaci uglavnom uništeni. Podaci moraju postojati kod notara, odnosno kod osnovnih sudova, jer su ugovori morali biti tamo ovjereni i ja zato očekujem da će nam te institucije dati informacije i da ćemo tako prevazići problem sa uništavanjem dokumentacije“, navela je Ćalović Marković.

Ona je istakla i da su tražili i podatke o slučaju Možura, privatizaciji Elektroprivrede i ponovno vraćanje u državno vlasništvo...

„Ali i o slučaju privatizacije Telekoma, kao i informacije o tome koji državni organi i kompanije drže novac na računima u Prvoj banci i koje transakcije i sa kim su imali. Tražili smo i informacije o poslovanju slobodnih zona Luke Bar i Duvanskog kombinata, prvenstveno imajući u vidu da se sa tih lokacija dešava šverc cigareta. Kad budemo dobili dokumentaciju, analiziraćemo je i na osnovu nje ćemo, gdje bude osnova, podnijeti prijave nadležnim tužilaštvima“, poručila je Ćalović Marković.

Najavila da će u radu angažovati i strane eksperte koji imaju dosta iskustva sa komplikovanim šemama „koje se koriste za skrivanje pravog vlasništva i za pranje novca od strane onih koji obavljaju visoke javne funkcije“.

„Očekujemo da ćemo uz njihovu pomoć uspjeti da otkrijemo važne slučajeve i ko je to konkretno imao lične koristi od zloupotrebe državnih fondova i ko je vršio krivična djela korupcije u prethodnom periodu“, zaključila je Ćalović Marković.

Bonus video: