Botunjani ne žele da se gradi kolektor

"Zapanjen sam da je ogromni broj NVO iz Podgorice ovih dana malo ili nikako poklanjao pažnju zagađenju zetske ravnice"
120 pregleda 1 komentar(a)
Rasprava, Foto: Borko Ždero
Rasprava, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 16.12.2017. 09:08h

Direktor Nevladine organizacije „Breznica” iz Pljevalja Milorad Mitrović poručio je da su mještani Botuna morali da budu upoznati sa projektom izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

“Da li moraju građani da se pitaju šta se to radi u njihovom dvorištu, moraju da se pitaju i moraju da daju svoju saglasnost. Sve ovo dobro zvuči na papiru i u projektima, svaka obećanja donosioca odluka da će biti ovako ili onako, vođen nekom dosadašnjom praksom i nekim očiglednim stvarima u Crnoj Gori, sa našim mentalitetom, baš ne funkcioniše sve dobro”, istakao je Mitrović na preksinoćnoj javnoj debati u Kulturno-informativnom centru „Zeta” u Golubovcima, posvećenoj projektu izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Debati su osim Botunjana, prisustvovali i mještani Dajbaba, Ljajkovića, Srpske, Lekića, Kokota, Grbavaca i Donje Zete. Rasprava je na momente bila veoma žučna, dok su pojedini salu napustili revoltirani što su pozvani predstavnici Vodovoda poručivši da gradnju neće dozvoliti.

Mitrović je kazao je da u Crnoj Gori sve dobro funkcioniše na papiru, a da manje ekološke države, sa više ekoloških problema nema.

"Zapanjen sam činjenicom da je ogroman broj NVO iz Podgorice, svih ovih godina veoma malo ili nikako poklanjao pažnju zagađenju zetske ravnice i ovih sela, koja gravitiraju Kombinatu aluminijuma. Veliki broj NVO i iz Podgorice posvećuje značajnu pažnju problemima u Pljevljima, prosto neobično”, istakao je Mitrović.

On je istakao da će ekološki NVO sektor pratiti situaciju oko aktivnosti i izgradnje postrojenja i da će biti, kao i do sada uvijek, na strani građana.

“Pozivam vam da se organizujete i da na jedan građanski način, pratite sve ove aktivnosti, koje se rade, a mi, odnosno ekološki NVO sektor, budite sigurni daćemo podršku i učinićemo sve da dignemo glas protiv svih onih projekata, koji nijesu ekološki i nijesu dobri za jedno područje”, poručio je Mitrović, koji je debati prisustvovao sa direktorom NVO “Ozon” iz Nikšića Aleksandrom Perovićem.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Vladan Vučelić ponovio je da se uređaj mora graditi na lokaciji u Botunu, jer su to sve studije, koje su radili stranci, pokazale i da će apsolutno biti ekološko postrojenje, odnosno neće zagađivati okolinu.

Bonus video: