Centar za ženska prava: Seksizmom i virtuelnim nasijem želi se smanjiti uticaj žena na politiku i javnu raspravu

"Pozivamo javnost Crne Gore na jedno snažno ne mržnji koja svakog dana ugrožava ljudska prava i dostojanstvo ne samo žena koje su joj direktno izložene, nego i svih žena na koje se ovakve poruke posredno odnose"

8171 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Seksizmom i virtuelnim nasijem prema ženama u javnom prostoru želi se smanjiti uticaj žena na politiku i javnu raspravu, pa se napadi mogu smatrati oblicima političkog nasilja.

To je saopšteno iz Centra za ženska prava povodom, kako su navodi, sve učestalijeg govora mržnje i nasilja prema ženama u javnom i političkom životu.

One su osudile i objavu fotomontaže Sanje Damjanović, kandidatkinje DPS-a za gradonačelnicu Nikšića.

"Vrste, obim i posledice javnog nasilja koje podnose žene i muškarci nisu iste: žene ga doživljavaju nesrazmjerno više i sa mnogo težim posljedicama, posebno zato što zadire u privatni život i moral, koji u tradicionalnim sredinama poput naše imaju ogroman značaj za društveni i profesionalni ugled žena. Osim toga ova vrsta nasilja često uključuje seksualno uznemiravanje, uvrede seksualne prirode i seksizam kakav nije svojstven napadima na muškarce u javnom životu", saopšteno je.

Centar za ženska prava ranije je osudio i seksistički napad na ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

"Ne prihvatamo ni lažni protekcionizam i pokušaje da se žene instrumentalizuju kroz navodnu podršku, samo i isključivo onda kada su ideološki "ispravne", kad služe ideološkoj/političkoj svrsi. Zajedničko svim ženama u Crnoj Gori, bez obzira na to na kojoj su "strani", je to što su predmet mržnje zbog svog pola, zbog toga što su žene. Stoga želimo da snažno podržimo sve žene koje su izložene nasilju u javnom prostoru, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, etničku pripadnost, vjeru i nacionalnost. Pozivamo javnost Crne Gore na jedno snažno ne mržnji koja svakog dana ugrožava ljudska prava i dostojanstvo ne samo žena koje su joj direktno izložene, nego i svih žena na koje se ovakve poruke posredno odnose", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: