Turistička sezona u Kolašinu dobra nakon lanjske katastrofe

Državno skijalište Kolašin 1600 bilježi dobre brojke u vrijeme korona krize, posjeta bolja radnim danima zbog epidemioloških mjera

20302 pregleda 60 reakcija 20 komentar(a)
Snijega dovoljno, staze uređene, Foto: Dragan Šćepanović
Snijega dovoljno, staze uređene, Foto: Dragan Šćepanović

Oko 40 hiljada gostiju posjetilo je državni Ski-centar Kolašin 1600 od početka januara.

U preduzeću Skijališta Crne Gore, koje gazduje centrom, kažu da su prezadovoljni posjetom s obzirom na situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa.

Epidemiološke mjere, odnosno zabrana međugradskog saobraćaja tokom vikenda, smanjili su broj gostiju na Bjelasici subotom i nedjeljom, ali je radnim danima parking pun.

S obzirom na očekivanja, dovoljno snijega, lijepo vrijeme i skijašku infrastrukturu, očekuje se dobra posjeta i tokom marta, odnosno uspješna sezona. Neuporedivo bolja od prošle, kada nije bilo koronavirusa, ali ni skijanja zbog nezapamćene nestašice snijega...

Pomoćnica izvršnog direktora Skijališta Crne Gore Neda Bokan precizirala je da je tokom januara prodato 13.500 ski-pasova/ski dana.

“Epidemiološke mjere uticale su međutim na broj posjetilaca u fabruaru, pa je prodato 9.000 ski-pasova/ski dana. Prezadovoljni smo u odnosu na cjelokupnu situaciju, i ovi podaci su pokazatelj da možemo da ostvarimo fantastične rezultate. Bez obzira na okolnosti i dalje održavamo komunikaciju i saradnju sa tur operatorima iz regiona i šire, trudimo se da promovišemo crnogorsku turističku ponudu na što bolji način. Povratne informacije koje dobijamo su odlične. Naravno, ograničeni smo mjerama i istima se u potpunosti prilagođavamo“, kazala je ona za “Vijesti“.

Bokan je istakla da očekuje da će na Ski-centru “Kolašin 1600” nastojati da održe sezonu do kraja marta.

Sva skijaška infrastruktura je u funkciji.

Zaposleni tvrde da je sada posjeta radnim danima očekivano bolja nego vikendom. Pored skijaša, kažu da su zadovoljni i brojem posjetilaca koji koriste panormaske vožnje žičarom “Troglava”, ili uživaju u ponudi nacionalnog restorana.

Direktor lokalne Turističke organizacije Aleksandar Vlahović kaže da su zadovoljni i “trenutnom popunjenošću smještajnih kapaciteta“.

“Gosti obično dođu prije vikenda, pa je popunjenost u hotelima dobra. Privatni smještaj takođe bilježi solidnu popunjenost. Najbrojniji su gosti iz Albanije koji ovih dana bilježe najviše noćenja. Osim gostiju iz Crne Gore, tu su gosti iz regiona, dosta je gostiju sa Kosova, Rusije, Ukrajine... U predstojećem periodu će Kolašin biti domaćin tradicionalnih manifestacija koje promovišu planinu, kao što su Bjelasički i Sinjavinski maraton, tako da će i to biti razlog da se dođe u Kolašin“.

I u najvećem kolašinskom hotelu “Bjanka“ kažu da su zadovoljni brojem noćenja tokom januara i februara.

“Radnim danima od 40 do 60 odsto, a proteklih dana je bilo i više. Vikendi su blizu 100 odsto popunjenosti. Sve to ostvarujemo u sezoni kada nema turističkih grupa, već se dominantno radi o individualnim rezervacijama. Gosti su iz Crne Gore, Albanije, Kosova, Srbije. Dosta snježnih padavina, dobro uređene staze na skijalištima, uz ponudu i sadržaje koje nudi hotel, zasada drže korektnu popunjenost. Naredni period zavisi od kovid mjera koje će donijeti Vlada. Vjerujemo da će se imati razumijevanja za turističke radnike sa sjevera“, kažu u hotelu.

Staze na skijalištu odlično su pripremljene uprkos visokim temperaturama proteklih dana, a zadovoljstvo posjetilaca mogao bi eventualno da pokvari samo put prema Bjelasici - turisti ukazuju da nadležni nijesu ažurni kada je riječ o svakodnevnim sitnijim odronima, a na saobraćajnici ima i rupa.

Za održavanje je zadužen “Crnagoraput”.

Bonus video: