"EPISKOPSKI SAVJET SPC U CRNOJ GORI ĆE GA SIGURNO PREDLOŽITI ZA MITROPOLITA"

Veljković: Vlast u Srbiji ne bi trebalo da lobira protiv izbora Joanikija

"Joanikije je decenijama bio najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, uživa veliki ugled među vjernicima i bilo bi veliko iznenađenje ako on, zbog lobiranja političara, ne bi bio izabran za mitropolita", ocijenio je vjerski analitičar

11465 pregleda 20 reakcija 21 komentar(a)
Joanikije, Foto: Boris Pejović
Joanikije, Foto: Boris Pejović

Vjerski analitičar i istoričar Vladimir Veljković izjavio je danas da će se na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji će biti održan u maju, vidjeti da li su izborom Porfirija za patrijarha prevaziđene nesuglasice u SPC i da li je zaustavljen uticaj politike na dešavanja u vrhu srpske crkve.

Veljković je agenciji Beta kazao da će na redovnom majskom Saboru sigurno biti birana dva mitropolita: crnogorsko-primorski i zagrebačko ljubljanski, i episkop valjevski.

"Za očekivati je da će na čelu Zagrebačko-ljubljanske mitropolije biti izabran episkop koji će nastaviti tamo gdje je stao Porfirije, dok je za Crnogorsko-primorsku mitropoliju veoma važno da na njenom čelu bude arhijerej koji će očuvati jednistvo SPC u Crnoj Gori", ocijenio je Veljković.

On je rekao da prema Ustavu SPC, novi mitropoliti i episkopi mogu biti izabrani "jednodušno" bez glasanja ili tajnim glasanjem arhijereja.

"Za kvorum je potrebno da na Saboru bude prisutno dvije trećine eperhijskih arhijereja. Kandidat koji dobije apsolutnu većinu glasova postaje eparhijski arhijerej. Ukoliko dva kandidata, koji uđu u uži izbor, dobiju isti broj glasova, onda mitropolita, odnosno episkopa, između te dvojice bira sam patrijarh", objasnio je vjerski analitičar.

Na pitanje Bete da li vlast može da utiče na izbor mitropolita i episkopa, Veljković je kazao da su mediji u više navrata izvještavali o susretima pojedinih arhijereja s predstavnicima najviše vlasti u Srbiji uoči izbora patrijarha, tako da i sada "postoji sumnja da će vlast lobirati za svoje kandidate".

"Majski sabor će dati odgovor na pitanje do koje mjere ide uticaj države Srbije na unutrašnje prilike u SPC i da li će novi patrijarh, koji uživa veliku podršku među monaštvom i sveštenstvom, suzbiti uticaj politike na odluke Svetog sabora", kazao je Veljković.

Naglasio je da bi u tom kontekstu neizbor vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog izazvao sumnju da državne vlasti Srbije i dalje "lobiraju i kadriraju" u SPC.

"Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori će sigurno za mitropolita predložiti vladiku Joanikija. Joanikije je decenijama bio najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, uživa veliki ugled među vjernicima i bilo bi veliko iznenađenje ako on, zbog lobiranja političara, ne bi bio izabran za mitropolita", ocijenio je vjerski analitičar.

Dodao je da vlast u Srbiji ne bi trebalo da lobira protiv izbora Joanikija.

Ako je država Srbija imala svoje kandidate za patrijarha, naveo je Veljković, "zašto sada Crna Gora ne bi imala svog kandidata za mitropolita koji odgovara narodu i crkvi u Crnoj Gori".

"Važno je da crkvene odluke ne izazovu nove sumnje, uznemirenost i podjele među vjernicima i arhijerejima. Izbor Joanikija za mitropolita bi bio nesporan za sveštenstvo i vjernike u Crnoj Gori", rekao je Veljković.

Ocijenio je da izbor crnogorsko-primorskog mitropolita ima i političku težinu zbog prethodnih dešavanja u Crnoj Gori.

Rekao je da su se u Crnoj Gori u posljednje dvije godine dogodile "tektonske" promjene i u svemu je zapaženu ulogu imala i Mitropolija crnogorsko-primorska.

"U Srbiji, SPC iz ličnih interesa podržava politiku autoritarne vlasti, dok se u Crnoj Gori SPC borila protiv autoritarnog režima. Nedopustivo je da SPC u jednoj državi štiti svoje interese tako što se oslanja na autoritarni režim, a u drugoj vodi borbu za demokratske tekovine i poštovanje ustava i zakona", zaključio je Veljković.