Operativni štab za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19 saopštio

Cetinje: Znatno pogoršana epidemiološka situacija, u bolnici vakcinacija protiv koronavirusa

"Na zahtjev Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, a po pribavljenom mišljenju nadležnog Sekretarijata za saobraćaj i komunalne poslove, Operativni štab donio je odluku da se privremeno zatvore za saobraćaj Belvederska ulica iz pravca magistrale i saobraćajnica koja povezuje naselje Crna Greda sa magistralnim putem Cetinje – Podgorica"

17516 pregleda 97 reakcija 20 komentar(a)
Operativni štab Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19, Foto: Prijestonica Cetinje
Operativni štab Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19, Foto: Prijestonica Cetinje

Epidemiološka situacija na Cetinju u februaru znatno je pogoršana, a samo od 20. do 28. februara umrlo je osam osoba, saopšteno je iz Operativnog štaba Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19.

"Prema podacima Instituta za javno zdravlje u februaru je na Cetinju koronavirusom bilo inficirano 446 osoba što je gotovo pet odsto više nego u januaru. Istovremeno, oporavile su se 434 osobe ili 156 manje nego u januaru. U kovid ambulanti Doma zdravlja Cetinje od 15. do 28. februara, obavljen je 1.121 pregled. Testirane su 532 osobe, od kojih je njih 135 bilo pozitivno na koronavirus. Čak 15 osoba upućeno je na bolničko liječenje, a pet zaposlenih se razboljelo od Covid-19. U ovoj zdravstvenoj ustanovi protiv koronavirusa vakcinisano je 15 ljekara i medicinskog osoblja Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, a spremni su i za čuvanje i skladištenje vakcina, kao i za imunizaciju građana", ističe se u saopštenju.

Iz Operativnog štaba Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19 su dodali da su na internom odjeljenju Opšte bolnice "Danilo I" od 15. do 28. februara primljena 43 pacijenta, a da se trenutno na liječenju nalazi njih 27.

"Otpušteno je devet pacijenata. U Bolnici je u drugoj polovini februara testirana 151 osoba od čega je njih 26 bilo pozitivno na koronavirus. U Opštoj bolnici "Danilo I" započela je, prema prioritetima, epidemiološka situacija. Vakcinisano je 50 ljekara i medicinskog osoblja, a prvi su vakcine primili zaposleni koji rade u crvenoj kovid zoni", piše u saopštenju Operativnog štaba Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19.

Oni su kazali i da su službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje od 18. do 28. februara u saradnji sa službenicima Komunalne policije i Turističke inspekcije obišli sve ugostiteljska objekte, supermarkete, butike, kladionice i objekte brze hrane, gdje nijesu zatekli nepravilnosti.

"Obilazili su i osobe u samoizolaciji, kojih je trenutno 175. Podnijeli su krivičnu prijavu protiv jedne osobe zbog kršenja mjere zabrane međugradskog saobraćaja u danima vikenda. Na zahtjev Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, a po pribavljenom mišljenju nadležnog Sekretarijata za saobraćaj i komunalne poslove, Operativni štab donio je odluku da se privremeno zatvore za saobraćaj Belvederska ulica iz pravca magistrale i saobraćajnica koja povezuje naselje Crna Greda sa magistralnim putem Cetinje – Podgorica. Ove saobraćajnice zatvaraju se kako bi se ispoštovale mjere koje je donijela Komisija za zaštitu stanovništva od bolesti COVID-19 na predlog Instituta za javno zdravlje", rekli su iz Operativnog štaba Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19.

Navode i da je Komunalna policija Prijestonice Cetinje od 15. do 28. februara obavila 33 inspekcijska pregleda.

"U skladu sa zaključcima Operativnog štaba izvršena je dezinfekcija 205 ulaza stambenih zgrada i 30 preduzeća, kao i romsko naselje na Zagrablju. Preventivno je upozoreno 155 građana na obavezu nošenja zaštitne maske. Službenici Komunalne policije obišli su i ugostiteljske objekte kojima je uslijed epidemiološke situacije privremeno zabranjen rad i izdavanje kafe "za ponijeti" ili sa aparata, i tom prilikom nijesu zabilježene nepravilnosti. Tržišna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove u posljednje dvije sedmice februara obavila je 22, a Inspekcija rada 11 kontrola", zaključuje se u saopštenju Operativnog štaba Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19.