CŽP: Umjesto Osmomartovskog, organizujemo Digitalni marš na društvenim mrežama

"Živimo i u vremenu krize izazvane pandemijom koja je produbila rodnu nejednakost i siromaštvo. Zato pozivamo na solidarnost. Digitalni marš će se sastojati od jasno osmišljene kampanje koju ćemo plasirati na svim platformama društvenih mreža, a koja će se sastojati od 10 posebno dizajniranih vizuala sa porukama koje se odnose na najvažnije teme sa kojima se žene u Crnoj Gori danas suočavaju"

1723 pregleda 0 komentar(a)
 "SVE ZA JEDNU, JEDNA ZA SVE!": Slogan Digitalnog marša koji organzuje CŽP, Foto: Centar za ženska prava
 "SVE ZA JEDNU, JEDNA ZA SVE!": Slogan Digitalnog marša koji organzuje CŽP, Foto: Centar za ženska prava

Centar za ženska prava (CŽP) je ove godine zbog pandemije koronavirusa odložio sva okupljanja, pa tako i tradicionalni Osmomartovski marš kojim obilježavaju Međunarodni dan žena, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije (NVO).

"Zbog toga ove godine organizujemo Digitalni marš na društvenim mrežama, pod sloganom "SVE ZA JEDNU, JEDNA ZA SVE!". Javni prostor je ovih dana zatrovan govorom mržnje prema ženama. Vrste, obim i posljedice javnog nasilja koje podnose žene i muškarci nisu iste: žene ga doživljavaju nesrazmjerno više i sa mnogo težim posljedicama, posebno zato što zadire u privatni život i moral, koji u tradicionalnim sredinama poput naše imaju ogroman značaj za društveni i profesionalni ugled žena. Osim toga ova vrsta nasilja često uključuje seksualno uznemiravanje, uvrede seksualne prirode i seksizam kakav nije svojstven napadima na muškarce u javnom životu", ističe se u saopštenju CŽP.

Oni su dodali da svjedočimo i sve izraženijim vjerskim i nacionalnim podjelama, koje su u ne tako davnoj prošlosti dovele do tragičnih posljedica i stradanja koje se ne smije ponoviti.

"Živimo i u vremenu krize izazvane pandemijom koja je produbila rodnu nejednakost i siromaštvo. Zato pozivamo na solidarnost. Digitalni marš će se sastojati od jasno osmišljene kampanje koju ćemo plasirati na svim platformama društvenih mreža, a koja će se sastojati od 10 posebno dizajniranih vizuala sa porukama koje se odnose na najvažnije teme sa kojima se žene u Crnoj Gori danas suočavaju.Za svaki dan smo predvidjeli po jednu temu praćenu odgovarajućim vizelnim rješenjima, koje možete dijeliti sa Fejsbuk i Instagram profila Centra za ženska prava", piše u saopštenju.

Iz CŽP su kazali i da online kampanja počinje danas , 1. marta u 12 časova, a završava se 10. marta, s tim što je najvažnija poruka, podržana i drugim aktivnostima, predviđena za 8. mart.

Bonus video: