GA: Viši sud u BP odbio da dostavi informacije o broju pisanih naredbi za sprovođenje mjera tajnog nadzora

Iz GA su rekli da su od Višeg suda u Podgorici dobili pozitivan odgovor, odnosno potvrdu da će im dostaviti tražene informacije

6115 pregleda 0 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa

Građanska alijansa (GA) pozvala je Sudski savjet da utvrdi odgovornost viših sudova u Bijelom Polju i Podgorici zbog različite prakse u vezi sa dostavljanjem podataka o broju pisanih naredbi za sprovođenje mjera tajnog nadzora.

Iz GA su kazali da su, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, tražili od viših sudova u Bijelom Polju i Podgorici da im dostave informacije o broju donijetih pisanih naredbi za sprovođenje mjera tajnog nadzora u 2019. i prošloj godini.

Kako su naveli, kao odgovor su dobili dva različita tumačenja.

Iz GA su rekli da su od Višeg suda u Podgorici dobili pozitivan odgovor, odnosno potvrdu da će im dostaviti tražene informacije, dok je Viši sud u Bijelom Polju odbio da im dostavi informacije.

“Pozivamo Sudski savjet da utvrdi koji od dva predsjednika viših sudova nije znao zakonsku obavezu i da u skladu sa tim pokrene postupak sankcionisanja zbog različite prakse u vezi dostavljanja podataka u istoj pravnoj stvari”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz GA, indikativno je da u slučaju Višeg suda u Podgorici od 164 naredbe donijete u 2019. i prošloj godini, građani nad kojima su se primjenjivale mjere tajnog nadzora ni u jednom slučaju do sada nijesu o tome obaviješteni.

Iz GA su dodali da je to obaveza na osnovu člana 162 Zakonika o krivičnom postupku.

Zbog toga, kako su rekli, i u ovom slučaju traže sankcionisanje svih odgovornih i striktno poštovanje zakona.

“Uz ocjene u relevantnim izvještajima o političkoj zavisnosti i lošoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, na ovaj način se dodatno doprinosi gubljenju povjerenja u sudstvo i tužilaštvo od strane građana”, kaže se u saopštenju.

Iz GA su rekli da je zbog toga neophodno procesuirati odgovorne i na njihove pozicije postaviti profesionalce.

Bonus video: