Nikšićki ekolozi sa građanima razgovarali u problemu zagađenja rijeka

Ekolozi su željeli da čuju šta o stanju rijeke Zete misle nadležni, kao i mještani krajeva kroz koje rijeka protiče, pa su organizovali fokus grupu koja je okupila predstavnike Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predstavnike mjesnih zajednica Tović, Vidrovan i Uzdomir

3470 pregleda 1 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Kako bi sugrađanima skrenuli pažnju u kakvoj se situaciji nalaze rijeke u nikšićkom kraju, kao i kako doprinijeti da se situacija promijeni i riječnim tokovima vrati život, a zbog trenutne epidemiološke situacije i nemogućnosti održavanja tribina, Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) iskoristilo je društvene mreže kao zamjenu za "živu riječ".

"Građanima smo predstavili korake koje treba preduzeti kako bi se neki problemi riješili i stanje popravilo. Među njima su izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u industrijskim postrojenjima, kontrola eksploatacije pijeska i šljunka iz korita, čuvanje šuma duž obala, odgovorna poljoprivredna proizvodnja uz rijeke, sprečavanje nastanka deponija i smetlišta, monitoring i kontrola, građanski aktivizam, unapređena zakonska regulativa, štednja vode pametnim tehnologijama i uređenje voda zbog racionalnog korišćenja i zaštite od štetnog dejstva", navodi se u saopštenju DMEN-a.

Ekolozi su željeli da čuju šta o stanju rijeke Zete misle nadležni, kao i mještani krajeva kroz koje rijeka protiče, pa su organizovali fokus grupu koja je okupila predstavnike Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predstavnike mjesnih zajednica Tović, Vidrovan i Uzdomir.

"Naši sagovornici predstavili su niz primjera zagađenja, njegovih uzroka i potencijalnih rješenja. Zaključili smo da mnogo toga može da se uradi i bez velikih materijalnih ulaganja. Prije svega, mještani moraju da čuvaju svoju rijeku, svjesni njene važnosti i značaja", stoji u saopštenju.

Tokom sastanka dogovorena je dalja saradnja u pogledu traženja ciljne grupe poljoprivrednika čija su imanja uz samu rijeku Zetu, kojima će u narednom periodu biti podijeljene kante za odlaganje otpada. Planirano je da podijele 60 kanti.

Aktivnosti su realizovane u sklopu projekta "Korak ka održivom gazdovanju vodama" koji finanasira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz javni konkurs za raspodjelu sredstava za finansiranje programa NVO.

Bonus video: