"Lekcije iz prošlosti da posluže za izgradnju evropskog društva"

URA: Kralj Nikola je ličnost koja je oblikovala politički život Crne Gore šest decenija

„Kralj Nikola je znao da cijeni i uvažava sve različitosti koje sa sobom nosi multinacionalna i multivjerska država i sa velikim uvažavanjem se ophodio prema takvom društvu. Snagom Ustava i zakona čuvao je različitosti u tadašnjoj Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju

8528 pregleda 13 komentar(a)
URA, Foto: Građanski pokret URA
URA, Foto: Građanski pokret URA

Kralj Nikola je ličnost koja je oblikovala politički život Crne Gore šest decenija, tokom druge polovine 19. vijeka i prvih decenija 20. vijeka, kazali su iz Građanskog pokreta URA povodom 100 godina od njegove smrti.

„Kralj Nikola je sa svim svojim vrlinama i manama izuzetno kompleksna istorijska ličnost. Riječ je o vladaru koji je u značajnoj mjeri modernizovao Crnu Goru, državu koja je na kraju njegove vladavine po malo čemu ličila na onu koju je preuzeo. Za vrijeme kralja Nikole Crna Gora je dobila i 'de jure' međunarodno političko priznanje, a zbog svoje političke darovitosti imao je odličnu komunikaciju sa svim značajnijim evropskim vladarima".

Iz URE su kazali da je kralj Nikola širenjem teritorije stvorio konture današnje Crne Gore, te da je sa tim počela da živi i multivjerska i multinacionalna država koju danas imamo.

„Kralj Nikola je znao da cijeni i uvažava sve različitosti koje sa sobom nosi multinacionalna i multivjerska država i sa velikim uvažavanjem se ophodio prema takvom društvu. Snagom Ustava i zakona čuvao je različitosti u tadašnjoj Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju pokreta.

Iz URE su kazali da je, istovremeno, kralj Nikola primjer vladara koji je na najbrutalniji način ispaštao zbog svojih političkih grešaka, gajenja iluzija i krajnje autoritativnosti.

„Zato je važno da kao društvo koje je naučilo lekcije iz prošlosti, neopterećeni istorijom, zasnivamo zajednicu koja će budućnost graditi na evropskim vrijednostima 21. vijeka“, zaključuju iz URE.