Krivokapić i Mitrović: Prostorno-urbanistički planovi se ubuduće neće raditi isključivo prema željama investitora

"Planska rješenja će se zasnivati na strogom poštovanju svih zakonskih procedura i optimalnom odnosu između razvoja i zaštite, koji će se određivati na bazi temeljnih analiza potreba i stvarnih mogućnosti"

12187 pregleda 9 komentar(a)
Krivokapić i Mitrović na sastanku, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Krivokapić i Mitrović na sastanku, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Prilikom planiranja budućih zahvata u prostoru neizostavno će se voditi računa o ekološkim standardima u svim područjima zaštićenim na internacionalnom i nacionalnom nivou.

To je saopšteno iz Vlade nakon sastanka premijera Zdravka Krivokapića sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratkom Mitrovićem.

"Takođe, istaknuta je potreba za koordinisanim radom ministarstava u sastavu Vlade Crne Gore, kako bi se sve razvojne aktivnosti zasnivale na najboljim planskim rješenjima i strategijama, što podrazumijeva multidisciplinarni i interdisciplinarni pristup svim temama od značaja za razvoj".

Kako se navodi u saopštenju, naglašeno je da važeća i buduća planska dokumentacija, mora biti usklađena sa realnim kapacitetima nosivosti prostora i imperativom njegove integralne zaštite, što je osnovni preduslov održivog razvoja Crne Gore.

"Poručeno je da se planovi ubuduće neće raditi nekritički i isključivo prema željama investitora. Umjesto toga, planska rješenja će se zasnivati na strogom poštovanju svih zakonskih procedura i optimalnom odnosu između razvoja i zaštite, koji će se određivati na bazi temeljnih analiza potreba i stvarnih mogućnosti. U susret 30-godišnjici donošenja deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori razgovaralo se o modalitetima obilježavanja jubileja, kao i o tome da se tokom ove godine organizuje niz manifestacija i manjih projekata koji bi bili dio planiranog programa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: