Krivokapić: Dužnost svih bez obzira na naciju, vjeru i ideologiju je da se odužimo kralju Nikoli

„On je kao jedna nevjerovatna ličnost, jer je danas teško objediniti sve u jedno, bio lider, nove vizije Crne Gore. Kako je on to radio? Tako što je svojim zalogom i zalogom svoje porodice okupljao sve one koji najviše znaju, koji mogu da ugrade svoje znanje, da bi Crna Gora bila drugačija", rekao je Krivokapić

23799 pregleda 2054 reakcija 41 komentar(a)
Krivokapić položio vijenac, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Krivokapić položio vijenac, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da je kralj Nikola bio čovjek koji je osjećao duh vremena i moderno se odnosio prema tome, te je zato dužnost svih nas da mu se odužimo na način što ćemo poštovati osnovne vrijednosti koje je on zagovarao, a Crna Gora ih slijedila u kontinuitetu.

Krivokapić je povodom 100 godina od smrti kralja Nikole I Petrovića položio vijenac na njegov grob u dvorskoj crkvi Rođenja Bogorodice na Ćipuru, na Cetinju.

U delegaciji Vlade bili su ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarka odbrane Olivera Injac i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Krivokapić kazao je da želi da iskaže ono što svaki građanin Crne Gore osjeća, a to je, kako je rekao, jedan veliki pijetet prema čovjeku koji je bio državnik, ratnik, diplomata, mudrac, pjesnik i što je najvažnije – reformator.

„On je kao jedna nevjerovatna ličnost, jer je danas teško objediniti sve u jedno, bio lider, nove vizije Crne Gore. Kako je on to radio? Tako što je svojim zalogom i zalogom svoje porodice okupljao sve one koji najviše znaju, koji mogu da ugrade svoje znanje, da bi Crna Gora bila drugačija. I zato, imamo po prvi put uspostavljene institucije države Crne Gore, od kojih ću nabrojati samo neke: Narodna skupština, Vlada, Državni savjet. Uveo je prvu monetu – perper, koja je nacionalna valuta. A ako se osvrnemo na tri stuba današnjeg svakog sistema, on je ugradio prosvjetu, zdravstvo i pravosuđe! To je bio oslonac da se uspostavi i prva stajaća vojska na prostorima CG“, rekao je Krivokapić, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je kazao da je kralj Nikola bio čovjek koji je osjećao duh vremena i moderno se odnosio prema tome.

Krivokapić i delegacija na Cetinju
Krivokapić i delegacija na Cetinjufoto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

„Uključujući u čitav sistem Crne Gore i elektrifikaciju, i poštu, i radio-difuzni sistem, i naravno, nije zaboravljao ono što je najvažnije, a to je, drumska infrastruktura. Danas kada se vraćamo u taj vremenski period, ne možemo da ne kažemo i ono što je najvažnije, a to je da Crna Gora ima koga da slijedi. To je kralj Nikola koji je u jednom vremenskom periodu možda svojim bolom u duši, ostavio bol u dušama brojnih građana Crne Gore koji i dan danas traje. Pa je potreba današnjeg trenutka da ne izdvajamo djelove koji se odnose na jednu ili drugu stranu, nego da cjelovitim pogledom, na način kako je on to znao najbolje da uradi, ujedinimo i pomirimo Crnu Goru time što ćemo istaknuti da su pravda, sloboda i prosperitet evropski put Crne Gore“.

Premijer je istakao da je zato dužnost svih nas, bez obzira na naciju, vjeru ili ideološku pripadnost, da se odužimo kralju Nikoli, na način što ćemo poštovati osnovne vrijednosti koje je on zagovarao, a Crna Gora ih slijedila u kontinuitetu.

„To su slobodarstvo, pravda, potreba da jedni drugima budemo pri ruci u situaciji kada je najteže i da je to put prosperiteta koji vodi Crnu Goru u društvo evropskih naroda. „Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi“! Neka je vječna slava kralju, državniku, reformatoru, pjesniku i gospodaru Crne Gore“, poručio je Krivokapić.

Bonus video: